Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:389109
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 09.06.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Pirmais normatīvais akts, kur minētas starptautiskās tiesības, ir 4.maija Neatkarības deklarācija (starptautisko tiesību principu prioritāte pār nacionālajām tiesībām – sākotnējā versijā bija ius cogens prioritāte pār nacionālajām tiesībām).
Normatīvie akti, kuros minētas starptautiskās tiesības:
1)Satversmes 68.p. (faktiski reflektē varas dalīšanu) – visiem starptautiskajiem līgumiem, kuri nokārto likumdošanas ceļā izšķiramus jautājumus, nepieciešama Saeimas apstiprināšana. *Pensiju lieta – valdība sasolīja sadarbības memorandus, bet to būtībā vajadzēja dot Saeimai apstiprināt (jebkurš būtisks jautājums, ne vienīgi līgumi).
-Slēdzot starptautiskus līgumus, Latvija nolūkā stiprināt demokrātiju var deleģēt starptautiskām institūcijām daļu no valsts institūciju kompetences. Starptautiskus līgumus, kuros starptautiskām institūcijām tiek deleģēta daļa no valsts institūciju kompetences, Saeima var apstiprināt sēdēs, kurās piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu, un apstiprināšanai nepieciešams divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākums.
-Latvijas dalība Eiropas Savienībā izlemjama tautas nobalsošanā, kuru ierosina Saeima.
-Ja to pieprasa vismaz puse Saeimas locekļu, būtiskas izmaiņas nosacījumos par Latvijas dalību Eiropas Savienībā izlemjamas tautas nobalsošanā. *Lisabonas līguma lieta – ar Lisabonas līgumu tika būtiski grozīts LESD, šajā gadījumā jautājums bija, vai izmaiņas pietiekami būtiskas, lai Saeima viena pati nepieņemtu lēmumu, bet nodotu tautas nobalsošanā.
2)Satversmes 89.p. – valsts atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības saskaņā ar šo Satversmi, likumiem un Latvijai saistošajiem starptautiskajiem līgumiem (nepilnīgi, jo nav pieminēti citi LV saistošie starptautisko tiesību avoti).
3)Likums par tiesu varu 18.p. – likumos un starpvalstu līgumos noteiktajos gadījumos tiesa piemēro arī starptautisko tiesību normas vai citu valstu likumus.
4)Likums par LR Starptautiskajiem līgumiem 13.p. – ja starptautiskajā līgumā, kuru Saeima ir apstiprinājusi, (nepilnīgi formulēts, jo nav pieminēti starpvaldību līgumi – šeit darbojas princips pacta sunt servanda) paredzēti citādi noteikumi nekā LR likumdošanas aktos, tiek piemēroti starptautiskā līguma noteikumi.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1348460
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties