Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
9,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:838894
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Diplomātijas jēdziens un avoti.

Starptautisko attiecību jēdziens.
Starptautiskās attiecības – sabiedrisko attiecību nozare; aptver politiskās, ekonomiskās, zinātnes, tehnikas, kultūras u.c. attiecības starp valstīm, valstiskiem veidojumiem, nācijām, kas cīnās par savu neatkarību, un starptautiskajām organizācijām.

Diplomātijas jēdziens.
Diplomātija – valsts un valdību vadītāju, kā arī ārējo sakaru iestāžu oficiāla darbība valsts ārpolitikas mērķu īstenošanai un tās suverēno tiesību un interešu aizsardzībai. Diplomātiskās darbības formas ir starptautiskie kongresi, konferences, vienošanās, diplomātiskās sarunas un sarakste, starptautisko līgumu un vienošanos sagatavošana un noslēgšana, valsts pārstāvība citās valstīs ar pārstāvniecību un misiju starpniecību, valsts pārstāvju piedalīšanās starptautisko organizāciju darbībā un citas formas. Diplomātijas organizāciju, diplomātiskās darbības formas un metodes nosaka valsts ārpolitikas mērķi un uzdevumi.
Verdzības iekārtā diplomātijas attīstība bija saistīta ar vergu un jaunu tirgu iegūšanu un teritoriju paplašināšanu. Senās valstis sūtīja pārstāvjus uz sarunām, slēdza līgumus un vienošanās (Ķīna, Babilonija, Ēģipte), sūtīja speciālas misijas (Senā Grieķija, Senā Roma).
Feodālisma laikmetā sadrumstalotajām valstīm bija raksturīga „privātā” diplomātija, kuras mērķis bija paplašināt zemes īpašumus. Karu starplaikā notika sarunas, tika slēgti miera līgumi, organizētas militārās savienības utt. Plašas diplomātiskās attiecības attīstīja Bizantija, kas izveidoja speciālu ārlietu resoru. 15. gs. vidū sāka veidoties pastāvīgas diplomātiskās pārstāvniecības.
Kapitālisma attīstības periodā par ārējās politikas un diplomātijas uzdevumu kļuva preču noieta tirgu un politiskās vai ekonomiskās ietekmes sfēru iegūšana, pasaules pārdalīšana, spēcīgāko kapitālistisko valstu ekonomiskās un politiskās kundzības nostiprināšana.

Diplomātija un ārpolitika nav sinonīmi. Diplomātija ir ārpolitikas īstenošanas mehānisms.
Ārpolitikas jēdziens.

Diplomātija – viens no valsts ārpolitikas līdzekļiem.
Diplomātija – valsts galvu, valdības un speciālu ārējo attiecību iestāžu darbība, lai mierīgā ceļā iedzīvinātu savu valstu ārējās politikas uzdevumus.
Diplomātija – savu valstu tiesību un interešu aizstāvēšana ārzemēs.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1137252
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties