Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:368025
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.02.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Starptautiskā politika (SP) ir viena no politikas sastāvdaļām. Ilgu laiku tā nebija kā nozare. Par tādu tā kļuva pēc II Pasaules kara. Starptautiskā politika cenšas sniegt atbildi uz jautājumiem par cilvēku vietu šajā pasaulē – kas ir valstis, kāpēc tās veidojas tā, kā tās rīkojas, kā tiek pieņemti lēmumi ārpolitikā. Ārpolitikas mērķis – nodrošināt valsts izdzīvošanu. SP cenšas sistematizēt notikumus pasaulē. SP ir viens no starptautisko attiecību elementiem, kur galvenie aktieri ir valstis. Starptautiskās attiecības – ietver visas darbības, kuru sekas ir jūtamas pāri robežām.

SP piedalās arī indivīdi, sociālās grupas, valstiskās un nevalstiskās organizācijas. SP mēdz dēvēt arī par globālo politiku un pasaules politiku.

SP kā prakse pastāvēja jau sen, bet teorētiski šis jēdziens nebija formulēts. SP pēc II Pasaules kara bija kā zinātne. SP kā sociālā zinātne ir vāja nākotnes paredzēšanā. Tā var runāt par noteiktiem attīstības scenārijiem. Starptautiskajai politikai pēc II Pasaules kara ir iespējas noteikt 2 tradīcijas:
1.Eiropeiskā – Eiropas kā filozofijas šūpulis: tendēta uz teoriju izstrādi.
2.Amerikāniskā tradīcija – daudz pragmatiskāka, tomēr politiskā zinātne ir Amerikas veidojums, jo tur ir strādājuši izcili teorētiķi.

Sākuma punkts tika likts 1945.gadā, kad attīstījās divas tradīcijas, tomēr te var runāt par trim tradīciju attīstības laika posmiem:
1)50. – 70-o gadu sākumā radās lielākā daļa SP teoriju. Būtiskākā teorija ir REĀLISMS, kas radās kā atbilde uz 20-o – 30-o gadu ideālismu (diezgan pesimistiska teorija) – plaši pielietojama arī šodien. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties