Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:715098
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 30.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Vēsturiski datortīkli sākumā guva pielietojumu militārajā jomā ASV. Vēlāk tie attīstījās kā universitāšu zinātniski pētniecisko tīklu kopums. Lai saprastos ir jārunā vienā valodā. Atšķirībā no telefona, radio vai televīzijas šie tīkli attīstījās brīvi un demokrātiski, bez specifiskas regulēšanas, taču ievērojot dažādu organizāciju izstrādātos neobligātos standartus, RFC dokumentu prasības un dažādas specifikācijas - tehniskos noteikumus. Kā svarīgākie ir jāmin ISO standarti.
Ar protokolu izstrādāšanu nodarbojas organizācija, kura saucas ISO (International Standards Organization). Tā ir starptautiskā organizācija, kura dibināta 1946.g. un nodarbojas ar sakaru un informācijas apmaiņas starptautisku standartu izstrādāšanu. Starptautiskā standartizācijas organizācija kopā ar Starptautisko elektrotehnikas komisiju (IEC) ir izveidojusi Apvienoto tehnisko komiteju (JTC-1), kuras uzdevums ir izstrādāt standartus informācijas tehnoloģiju jomā. 1984. gadā tā izstrādāja jaunu datoru tīklu arhitektūras koncepciju un darbības principus. Tika definēts jēdziens atvērto sistēmu sadarbības bāzes etalonmodelis un publicēts standarts “ISO/IS 7498. Information Processing Systems - Open System Interconnection - Basic Reference Model, 1984.” To izmanto datoru tīklu protokolu un standartu izstrādāšanai. Atbilstoši šim modelim datoru tīklu funkcijas un protokoli ir hierarhiski strukturēti.
IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) - Elektrotehnikas un elektronikas inženieru institūts (institūts IEEE). Starptautiska profesionāla organizācija, kas apvieno inženierus, zinātniekus un studentus elektronikas un tai radniecīgās nozarēs. Viens no šīs organizācijas galvenajiem darbības virzieniem ir standartizācija, t.sk. standartu izstrādāšana lokālajiem tīkliem. IEEE visplašāk pazīstams kā 802. sērijas standartu izstrādātājs. Šās sērijas standarti ietver standartu tiltiem starp dažādiem lokālajiem tīkliem (802.1), standartu datu posma slāņa vadībai (802.2), standartu daudzpieejas lokālajiem tīkliem ar nesēju jušanu un sadursmju atklāšanu (angliski CSMA CD) (802.3). Mūsdienās 802.3 standarts un Ethernet standarts ir kļuvuši par sinonīmiem. Ethernet tehnoloģiju tīklos izmanto visbiežāk (vairāk par 80% gadījumu). 802.3 standarts (izstrādāts 1980. gadā) apraksta 10 Mbitu/sek Ethernet tīklus, 802.3u - (1995. g.) Fast Ethernet 100 Mbitu/sek, 802.3z - (1996. g.) Gigabit Ethernet optiskos 1000 Mbitu/sek tīklus un 802.3ab - (1999. g.) Gigabit Ethernet 1000 Mbitu/sek tīklus, kuri veidoti ar 5. kategorijas neekranēto vītā pāra kabeli (UTP, 1000Base-T).
IEEE standarts 802.3 apraksta Ethernet tīklu ar datu pārsūtīšanas ātrumu 10 megabiti sekundē, bet šā standarta "sadaļas" ("standarta IEEE 802.3 versijas" ? http://www.ttc.lv/new/lv/), ko bieži arī sauc par standartiem: 10Base2, 10Base5, 10BaseT, precizē šā standarta prasības Ethernet tīklam ar attiecīgo nesēju: "2" - tievais koaksiālais kabelis, "5" - resnais koaksiālais kabelis, "T" - vītais pāris. Skaitlis "10" apzīmē tīkla ātrdarbību -10 Mb/s, bet "Base" - saīsinājums no "baseband", ka tas ir pamatjoslas (viss frekvenču joslas platums tiek izmantots vienīgā ciparu signāla pārraidei - pretstatā "broadband") tīkls, kurā dati tiek kodēti un pārraidīti, neizmantojot nesēja modulēšanu. Šajā standartu sērijā ietilpst arī daudzi citi standarti.
1992. gadā tika izveidota starptautiska profesionāla bezpeļņas organizācija ISOC (Internet SOCiety), kura ir atbildīga par Internet tehnisko attīstību un tā pielietošanu pētnieciskajās un akadēmiskajās institūcijās, kā arī ražošanas sfērā. Tā regulē standartu un protokolu izstrādāšanu, kuri ļauj tīklam Internet sekmīgi funkcionēt un attīstīties. Šās organizācijas vadībā darbojas:
IAB(Internet Architecture Board) - Internet arhitektūras padome, kas pārrauga protokolu TCP/IP uzturēšanu un citu tīkla Internet standartu izplatīšanu;
IETF(Internet Engineering Task Force) - Internet tehniskā uzdevumgrupa, kas nodarbojas ar tīkla Internet tehnisko problēmu risināšanu, protokolu standartu un ieteikumu izstrādāšanu Internet arhitektūras padomei, kā arī veicina Internet pētniecības uzdevumgrupas izstrādāto tehnoloģiju ieviešanu;
IRTF(Internet Research Task Force) - Internet pētniecības uzdevumgrupa, kura veic tīkla Internet ilgtermiņa pētniecisko problēmu risināšanu un protokolu izstrādāšanu, kā arī ieteic Internet arhitektūras padomei realizēt jaunu attīstības virzienu izstrādi;…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1132689
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties