Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
12,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:697613
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 19.03.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

6. Organisma atjaunošanās līdzekļi.
Lai nodrošinātu pilnvērtīgu atjaunošanās procesu, jāievēro vairāki pamatnoteikumi. Pirmais – jāraugās, lai organisms jau slodzes laikā un tūlīt pēc slodzes saņemtu pietiekošu ūdens daudzumu un nenotiktu, organismam būtisks, dehidratācijas process. Vienkāršākais veids kā noteikt un audzēkņiem uzskatāmi izstāstīt par pareizo ūdens daudzumu, kuru jālieto treniņā un pēc treniņa, ir svēršanās. Katrs audzēknis nosveras pirms treniņa un tūlīt pēc treniņa. Ja svars treniņa laikā ir krities, tas ir normāls process un pēc treniņa jāiedzer ūdens zaudētā svara apjomā, vadoties pēc formulas: 1kg svara līdzinās 1- 1,5 litriem ūdens. Piemēram, ja audzēknis treniņa laikā zaudējis 200 gramu sava svara, tad pēc treniņa jāiedzer ne mazāk kā 200g ūdens (viena glāze).
Taču, ja audzēkņa svars pat nedaudz pieaudzis, tas nozīmē, ka viņš treniņa laikā lietojis pārāk daudz ūdens un tā lietošana treniņa laikā viņam jāsamazina. Treniņa slodzes negatīvi iedarbojas uz organisma hormonālo sistēmu, tādēļ mums ar uzņemto šķidrumu un pārtiku ir jāpalīdz organismam veikt atjaunošanās procesu. Ja karstā vasarā audzēkņi jau pirms treniņa jūtas saguruši, un tas nav saistīts ar iepriekš veikto treniņa slodzi, tas nozīmē, ka organismā trūkst nātrijs, kuru tas zaudējis pastiprināti svīstot. Problēmu atrisinās viena tējkarote sāls (NaCl) uz vienu glāzi tomātu sulas. Izdzerot to, organisms saņems pietiekošu nātrija daudzumu, un sportists jutīsies daudz labāk. Ēdienreize pēc slodzes organizējama ne ātrāk kā vienu stundu pēc treniņa, bet ja treniņš bijis ar lielu slodzi – pat divas stundas pēc treniņa. Pēc slodzes - līdz ēdienreizei, ieteicama augļu lietošana.
Otrkārt – iespēju robežās jāregulē uzņemamās pārtikas saturs atbilstoši treniņu slodzes raksturam. Pēc spēka treniņa slodzēm ieteicama ogļhidrātu-glikogēna enerģiju atjaunojoša pārtika. Vārīti kartupeļi vai makaroni ar gaļu, augļu sula, baltmaize ar džemu vai medu, kūka vai saldējuma porcija palīdzēs paātrināt atjaunošanos. Pēc izturības slodzēm ieteicamāk ēdienreizē lietot rīsus, zirņus, pupas,rupjmaizi, vājpienu,jogurtu, plūmes vai apelsīnus.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties