Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:488923
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 17.06.2016.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

11. Vara
Vara ir spēja ietekmēt citu cilvēku rīcību ar kaut kādu līdzekļu – autoritātes, tiesību, vardarbības palīdzību.” Vara ir saistīta ar sinonīmu jēdzienu “ietekme”, kas ietver sevī pārliecināšanu (ietekmējot kādu bez draudiem un solījumiem), salīgšanu (solot balvu vai draudot ar sodu) un beidzot ar piespiešanu (draudot ar bargu sodu). Varu var uztvert kā ietekmes formu.
Termins “vara” sociālā kontekstā tiek lietots, lai apzīmētu noteikta veida spējas piespiest darīt to, ko kāds vai kāda sociāla grupa grib. To ir iespējams panākt, ja kāds ir labs orators, ja kādam uzticas viņa iejūtības vai zināšanu dēļ, ja kāds cilvēks ieņem noteiktu posteni vai arī, ja kadam ir iespējams realizēt sankcijas nepaklausības gadījumā.
Saskaņā ar vācu sociologa M.Vēbera teoriju, eksistē trīs autoratīvās varas tipi: tradīciju, harizmātiskais, racionāli iegūtais. Tradīciju varas tipa pamatā – ticība pastāvošajām tradīcijām, sabiedrībā pieņemtajām uzvedības normām. Šajā gadījumā vadonim ir tiesības patāvēt saskaņā ar tradīciju un viņam pakļaujas ikviens, kas akceptē tradīcijas neaizskaramību, taču, ja varas īstenotājs pats pārkārpj tradicionālos likumus, var gadīties, ka viņš tiek no varas atstādināts.
Harizmētiskais varas tips balstās uz bezierunu, aklu pakļaušnos vadonim. Autoritāte šajā gadījumā balstās uz vadītāja izcilajām personiskajām īpašībām – varonību, intelektu, labām oratora spējām.
Racionāli iegūtais varas tips, savukārt, balstās uz ticību tiesību spēkam. Tam, kurš īsteno šādu varu, ir tiesības izdot pavēles un prasīt, lai tās tiktu pildītas, ja pavēles izdevējs ieņem noteiktu amatu saskaņā ar attiecīgo likumu sistēmu.
Varu var defināt kā gribētu seku radīšanu. Ir dažādi formu klasificēšanas veidi. Varu pār cilvēkiem var klasificēt pēc indivīdu ietekmēšanas veida jeb pēc šajā ietekmēšanā izmatotās organizatoriskās struktūras tipa.
Indivīdu var ietekmēt:
a) lietojot tiešu fizisko varu pār viņa ķermeni, piemēram, apcietinot,
b) stimulējot ar balvām un sodiem, piemēram, dodot vai liedzot darbu,
c) iedarbojoties uz uzskatiem, proti, veicot propogandu šī vārda visplašākajā nozīmē, piemērm, demokrātija ir cilvēku pārliecināšana, ka rīkoties atbilstoši tai ir viņu interesēs, tā būtībā ir viena no pilnīgākajām varas formām.

Redakcijas piezīmeAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1354546
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties