Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
7,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:898352
 
Vērtējums:
Publicēts: 03.05.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Situētības kritēriju raksturs - subjektīvs pašnovērtējuma vērtējums.
Pašvērtējums ir cilvēka sevis paša novērtējums. Pašvērtējums var būt zems, vidējs, augsts. Kritērijs pašnovērtējuma novērtējumam: pašvērtējuma adekvātuma novērtējums: pašnovērtējuma atbilstība vairumu cilvēku dotajam vērtējumam.Ja pašnovērtējums nav adekvāts, tad cilvēks nerealizē savas iespējas: iespējams sasniegt daudz, bet cilvēks samierinās ar mazāko gadījumā, ja pašnovērtējums ir zemāks par citu cilvēku sniegto vērtējumu.Ja cilvēku vērtē zemāk par viņa pašnovērtējumu, tad tas dod šādam cilvēkam drošības sajūtu, bet izvirza sev mērķus, kurus nevar sasniegt un tos nesasniedzot, vainu par neveiksmēm meklē ārējā pasaulē - vainīgi esot dažādi ārēji apstākļi.
Pretenziju līmenis ir svarīga personas īpašība - cilvēks pretendē uz kaut kādiem sasniegumiem un parasti tie ir reāli sasniegumi. Šādu mērķu sasniegšanas līmeni raksturo sarežģītāko mērķu realizācija, kas notiek parasti divās galvenajās cilvēka darbības sfērās.Pretenziju līmenis saistās ar cilvēka stipro pusi un pretenziju līmeņa ietvaros izvirzītie mērķi var būt adekvāti vai neadekvāti cilvēka iekšējām tendencēm.Pretenziju līmeni raksturo 3 parametri:
1) augstums - zems, vidējs, augsts;
2) elastīgums - svarīgāks parametrs par augstumu. Nozīmē spēju mainīt pretenziju līmeni atbilstoši jaunpienākušajiem apstākļiem. Ja neelastīgs, tad mainoties apstākļiem, nemainās pretenziju līmenis. Neelastīgs pretenziju līmenis var kļūt un parasti tā arī notiek, par neveiksmju cēloni un pat veidot cilvēkam neveiksminieka slavu.
3) Adekvātums kā spēja sasniegt izvirzītos mērķus, kas izvirzīti atbilstoši savām spējām.
Pašcieņu veido cilvēka sasniegumi, kuri tiek dalīti ar pretenziju līmeni : ja sasniegumi atbilst cilvēka spējām adekvātam pretenziju līmenim, tad pašcieņa aug, ja neatbilst, tad mazinās; vēl iespējams, ka cilvēks ar zemu pretenziju līmeni jūtas labi.
Kontroles lokuss.Terminu ieviesis Juliāns Troteks. Kontrole ir cilvēka uzvedības noteicējs un vadītājs.Kontroles lokuss ir vieta, kurā iespējams noteikt, vai šāda vadīšana notiek: kur atrodas vieta, kur tiek noteikta cilvēka uzvedība- iekšā cilvēkā vai ārpus cilvēka; vada cilvēks sevi pats vai arī to dara ārējie spēki. Liktenis ir nolemtība tiem, kurus kontrolē no ārienes, bet tikai varbūtība tiem kuri sevi kotrolē no iekšienes sevi paši.Destruktīva domāšana ir tiem, kuri uzskata, ka viss, kas ar viņiem notiek, ir ārēju spēku iedarbības rezultāts. Ir divu veidu kontroles lokusi:…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties