Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:561160
 
Vērtējums:
Publicēts: 19.10.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Saskarsme ir tāda subjektu mijiedarbības forma, kas jau sākotnēji motivēta ar viņu centieniem savstarpēji atklāt otra psihiskās īpašības un kuras procesā formējas starppersoniskās attiecībās (uzmanība, mīlestība, nepatika). Saskarsmes procesā ļoti svarīga ir partneru savstarpējā sapratne un izpratne, un tā ir atkarīga no tā, kā cilvēki izprot saskarsmes mērķus, motīvus, nostādnes. Tā ir ne tikai šo mērķu, motīvu un nostādņu izpratne, bet arī to sadalīšana un pieņemšana. Tāpēc liela nozīme šajā procesā ir tam, kā cilvēki cits citu uztver, jeb saskarsmes perceptīvajai pusei.
Sociālā percepcija ir cilvēku savstarpējās uztveres un sapratnes process. Uztveres rezultāti var mainīties, ja mainās partneru uzvedība un saskarsmes situācija. Uztveres procesā ir iesaistīta visa personība. Galvenie socioloģiskie mehānismi, kurus cilvēks izmanto priekšstatā par partneri veidošanā, ir identifikācija, refleksija, empātija un stereotipizācija.
Identifikācija – cita cilvēka izpratne, viņu apzināti vai neapzināti pielīdzinot sev. Pēc sevis cilvēks spriež par citiem.
Empātija – ir percepcijas mehānisms, kuru parasti izmantojam, kontaktējoties ar mums pazīstajiem, tuviem cilvēkiem. Empātija ir intuitīvs izpratnes veids bez apdomāšanas, kad emocionālā iejušanās otrā cilvēka uzreiz izraisa attiecīgu savu rīcību. Tā dalās:
Kognitīvā empātija – cilvēks saprot partnera situāciju un emocionālo stāvokli, bet nemaina savu pozīciju;
Emocionāla empātija – partnerī notiekošas stāvoklis, tiek saprasts emocionāli. Tā dalās uz pārdzīvojumiem (egoistiskās vajadzības pēc savas labklaības) un līdzjūtībām (rūpes par cita cilvēka labklājību);
Dabīgā empātija – tā ietver kognitīvos un emocionālos uzvedības komponentus (tas nozīmē, ka partneris saprot partneri un jūt tam līdzi).…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1128478
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties