Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:247184
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.12.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Sociālā nevienlīdzība – stāvoklis sabiedrības biedriem, kad viņi ir nevienlīdzīgi bagātības, prestiža vai varas ziņā.1 Pirmsākumos, kad tikko sāka domāt par cilvēku sabiedrību nozīmi, tika izvirzīts atšķirības, kuras ir viegli ievērot starp jebkuras sabiedrības individuāliem un grupām. Visām kultūrām ir raksturīgi būt kaut kādā ziņā sociāli nevienlīdzīgām. Sociālā nevienlīdzība ir neizbēgams stratifikācijas rezultāts noteiktiem cilvēkiem vai grupām, kuri ir augstākā sociālajā kategorijā, kontrolē retus resursus, pieder vara un saņem sev speciālu attieksmi no apkārtējiem.
Stratifikācija – strukturēta kārtība visu grupu cilvēkiem, kas iemūžina nevienlīdzīgas ekonomiskas apbalvojumus un varu sabiedrībā.2 Stratifikācija iekļauj sevī veidus kā sociālā nevienlīdzība tiek nodota tālāk no paaudzes paaudzei, tādā veidā izveidojot hierarhisku secību cilvēkiem un grupām. Stratifikācija ir viens no svarīgākajiem un sarežģītākajiem socioloģijas izpētes priekšmetiem, jo var just tā ietekmi uz cilvēku mijiedarbību un iestādēm. Stratifikācijai ir 4 sistēmas:
1)Verdzība – visekstrēmākā forma legālai sociālajai nevienlīdzībai individuāliem cilvēkiem un grupām. Vergi pieder citam cilvēkam, kurus var legāli turēt kā savu privātīpašumu, viņi ir kā ekvivalenti mājdzīvniekam vai ierīcei. Senajā Grieķijā šie vergi bija kara gūstekņi un par vergu attiecīgajā laika posmā varēja kļūt jebkurš. Vergturība no tās pirmsākumiem ir prasījusi plašu fizisko iespaidošanu, lai varētu saglabāt privilēģijas un atalgojumu kā vergturis.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties