Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:245466
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 11.02.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Apdegšana skar ne tikai dārzā augošus skujeņus un citus mūžzaļos lapu krūmus, bet arī vasaras puķu un dārzeņu dēstus un tos augus, kas no siltākas un ēnainākas ziemošanas vietas atkal tiek pārvietoti laukā. Pie saulainām vietām jāpieradina pakāpeniski! Bīstami ir uzreiz iedot pārāk daudz gaismas, jo uzkarstot un sadegot lapu šūnām veidosies bālgani, sausi un trausli plankumi. Lielākajai daļai lapaino augu zaļā rota diezgan viegli atjaunojās, savukārt skujeņiem, īpaši lēnaudzīgiem, skuju ataugšana ir apgrūtinoša. Sliktākajā gadījumā augi novārgst tiktāl, ka aiziet bojā, bet labākajā – apdegumi veicina tikai atsevišķu dzinumu atmiršanu un nevienmērīgu vainaga blīvumu. Protams, nelielus postījumus var likvidēt ar griešanas palīdzību, tomēr nedrīkst pārsteigties, jo augiem vispirms jādod iespēja atkopties pašiem.
Reizēm pat ar vislielāko piesardzību gadās, ka skujeņi tomēr cieš no saules nelabvēlīgās ietekmes. Galvenais atcerēties, kam jāpievērš uzmanība, lai situāciju nepasliktinātu. Pirmkārt, ja ziemā sniega maz un pavasarī augsne ir sausa, tūdaļ pēc zemes atkušanas skujeņus jāaplej. Katram krūmam uzlej vairākus spaiņus ūdens, lai samitrinātu visu sakņu kamolu. Ja būs pietiekami daudz mitruma, augi vieglāk pārcietīs dedzinošos apstākļus.
Otra svarīgākā darbība atkopšanās laikā ir mēslošana. Pavasarī, kad atsākas veģetācija, apdegušajiem skujeņiem augsnē iestrādā lēni šķīstošu granulēto minerālmēslojumu. Ilgas iedarbības mēslojumā esošās barības vielas augi uzņems pakāpeniski vairāku mēnešu laikā. Protams, var izmanot arī ātras iedarbības šķīstošu mēslojumu. Parasti to lej tieši uz augsnes vai izsmidzina uz skujām vājā koncentrācijā. Skujkoku mēslošanai nedrīkst izmantot svaigus kūtsmēslus un vircu!!!
Treškārt, jāveic bojāto vietu apkopšana.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties