Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:431728
 
Vērtējums:
Publicēts: 07.03.2023.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Laikposms: 2021. - 2025. g.
Darba fragmentsAizvērt

Skaitliskie avoti vēsturē un politikā parasti ir statistika. Pareizi lietota statistika dod objektīvu priekšstatu par realitāti. Taču jāatminas, ka arī statistiku var veidot tādejādi, lai izkropļotu informāciju vai vismaz radītu informācijas devējam labvēlīgāku priekšstatu. Piemēram, Aukstā kara gados Rietumi ekonomikas mērīšanai sāka lietot IKP, kas ietver arī pakalpojumus, bet Austrumu blokā turpināja lietot nacionālo ienākumu, kas ietver tikai saražoto preci. Kaut gan arī nacionālais ienākums uz 1 cilvēku PSRS bija 1,5 reizes zemāks nekā ASV, IKP šī atšķirība bija vēl būtiskāka. Tas izskaidrojums ar modeļa atšķirībām – tirgus ekonomika vienmēr dod augstāku pakalpojumu īpatsvaru ekonomikā.
Internetā datus par IKP (angliski GDP) var viegli atrast. Tā kā cenu līmenis daudzās pasaules valstīs ir ļoti dažāds, IKP pārrēķina pēc vienota cenu indeksa (GDP PPP), kas, protams, dod objektīvāku priekšstatu par valstu bagātību. Taču IKP visur nerēķina vienādi, tāpēc salīdzinājums vienmēr būs tikai aptuvens. Piemēram, Latvijā pakalpojumos iekļauj arī nozares, kuras nemaksā nodokļus, tāpēc aprēķini nav precīzi (par IKP aprēķināšanas problēmām Latvijā https://www.ekonomika.lv/paiders-peleka-ekonomika-amortize-lejupslidi/ ). Tomēr IKP dod aptuvenu priekšstatu par valsts bagātību - https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP) . …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1396527
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties