Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:891423
 
Vērtējums:
Publicēts: 16.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 2 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Iedomāta vai reāla mehānismu sistēma, kura patērējot siltuma daudzumu, periodiskā cikliskā procesā pastrādā mehānisku darbu vai arī realizē siltumpārnesi, darbu pastrādājot ārējiem spēkiem. Siltuma mašīnas satāv no trim sistēmām – darba ķermeņa, sildītāja un dzesētāja.
Darba ķermenis – termodinamiskai sistēmai vai arī tai pieliktie ārējie spēki pastrādā darbu tikai tad, ja mainās sistēmas tilpums, tas ir siltuma mašīnā ir jābūt vielai, kuras tilpumam mainoties, tiktu pastrādāts darbs tas arī ir darba ķermenis.
Sildītājs – tā ir sistēma, kura darba ķermenim pievada siltuma daudzumu, lai tas varētu izplesties un pastrādāt darbu A1, tas jāsasilda. Saskaņā ar pirmo termodinamikas likumu sildītāja pievadītais siltuma daudzums ∆Q = ∆E + A1, kur ∆E – darba ķermeņa iekšējās enerģijas izmaiņa.
Dzesētājs – siltuma mašīnai jāstrādā cikliski, tas nozīmē, ka jāatjauno darba ķermeņa sākumstāvoklis, to var panākt ja dzesētājam pievieno darba ķermeni – citu sistēmu, kurai tiek atdots siltuma daudzums. Cikla turpinājumā darba ķermeņa tilpums samazinās, ārējie spēki pastrādā darbu A2 un saskaņā ar pirmo termodinamikas likumu dzesētājam atdotais siltuma daudzums ∆Q2 = ∆E + A2. Cikla noslēgumā siltuma mašīnas pastrādātais darbs A = A1 – A2 jeb A = ∆Q1 - ∆Q2.
Siltuma mašīnas efetivitāti raksturo tās lietderības koeficients, to nosaka pievadītā un atvadītā siltuma daudzumu attiecība.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties