Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:513231
 
Vērtējums:
Publicēts: 05.08.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jaunā komponista skaņdarbi pievērsa uzmanību, par tiem strīdējās un daudz runāja. Vērīgākie klausītāji sadzirdēja S. mūzikā ne tikai zēniski pārdrošas un nevajadzīgas draiskulības”, bet arī to, ka „tajā ir kaut kas veselīgs, saulains, dzīvespriecīgs”. Studiju biedri, vēlākie izcilie padomju mūzikas darbinieki - B. Asafjevs, N. Mjaskovskis atzīmēja S. jaunrades lielo iedarbības spēku. Viņa talanta noliedzēji teica gluži pretējo.
1918.g. Maskavā „Dzejnieku kafejnīcā” P. spēlēja savu skaņdarbu „Apmātība”, viņa draugs Vladimirs Majakovskis klausoties mūziku, uzzīmēja komponista ģīmetni, uz kuras uzrakstīja: „ Sergejs spēlē uz pašiem vārīgākajiem Majakovska nerviem”. Dzejniekam patika P. savdabīgā mūzika un viņš to salīdzināja ar brāzmainu kalnu strautu, ar vasaras lietus gāzi.
Zīmīga ir P. tieksme pēc regulārām, stingri klasiskām struktūras uzbūvēm, pēc ostinato tehnikas paņēmieniem, pēc sulīga orķestrāla skanējuma. Pārmantojot un cienīgi turpinot krievu klasikās mūzikas – visvairāk Gļinkas, Borodina, Rimska – Korsokova, Musorgsa tradīcijas, Prokofjeva mūzika atspoguļo 20.gs. cilvēka skaņu pasaules izjūtu, ko raksturo galēji – skarbuma un maiguma – kontrasti, atsperīga ritmika, lapidāri harmoniskie un tembrālie efekti, brīva rīcība ar politonāliem un polimodāliem skaņu kompleksiem. Vokālajā mūzikā P. balstījās uz Dargomižska un Musorgska tradīcijām, detalizēti atklājot poētiskā teksta nianses, rūpīgi ieturot deklamatoriski vēstošu intonāciju (dziesmu cikli ar Ahmantovas un Balmonta vārdiem).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties