Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:683544
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.01.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Bakhilīds. Dzejnieka Simonīda brāļadēls.Viņa dzeja kas saglabājusies – 14 epinīkiji un 6 ditirambi. Bieži vien raksta tiem pašiem pasūtītājiem kā Pindars, viņam ir svešs tā nelokāmais aristorkārtiskums. Viņš cildina krietnību, bet saprot to nevis kā aristokrāta tradicionālo īpašību kopumu, bet kā spēju katram būt sava uzdevuma augstumos.
Lielāka literatūrvēsturiska nozīme ir viņa ditirambiem. Tiem ir balāžu raksturs; tajos liriski apstrādātas atsevišķas mītu epizodes. Redzamu vietu ieņem Atēnu teikas, kas liecina par Atēnu politiskās nozīmes augšanu pēc grieķu-persiešu kariem.
Viņa stilu raksturo mierīgs plūdums, viņam nav tā krāšņuma un reizē tās nesakidrības, kas raksturīgi Pindaram. Nav tādas domas bagātības un dziļuma. Toties dzeju viegli uztvert. Būdams slavens dzīves laikā, kad viņu uzskatīja par līdzvērtīgu Pindara sāncensi, Bakhilīds vēlāko laiku skatījumā palicis Pindara ēnā.
Pindars un Bakhilīds ir pēdējie izcilie epinīkiju meistari. Žanrs bija cieši saistīts ar aristokrātijas kultūru un vēlāk zaudēja aktualitāti. Grieķi saglabāja interesi par savām spēlēm, bet antīkās sabiedrības uzplaukuma laikmets izvirzīja jaunus uzdevumus, kas prasīja no cilvēka vispirms garīgas īpašības un pirmā vieta meistarsacīkstēs pārgāja profesionālu atlētu rokās. Lirika sabiedriskā nozīmīguma ziņā tagad atkāpjas drāmas priekšā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties