Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:177703
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 24.04.2012.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

4. Iedzīvotāji. Brīvie un vergi
Antīkajā sabiedrībā pastāvēja verdzības iekārta. Ekonomiskais stāvoklis bija atkarīgas no vergu darba.
Cilvēku ar pilnām politiskām tiesībām sauca par polītiem. Tie bija bagātāko kārtu pārstāvji, kā arī pentakosimedimni – jātnieki un zeigīti - no kuriem valsts saņēma nodokļu maksājumus. Īsti pilsoņi bija tie, kas valsti atbalstīja ekonomiski.
Grieķijā bija lieta, īpašums, laupījums, kurus dēvēja par antrapodon. Mājai piederīgais vergs – oikētas. Vergs ir saimnieka īpašums, nav varas izrīkoties ar sevi, nedrīkst pastāvīgi saimniekot, nodarboties ar veikala lietām, precēties, pārvietoties. Vergu hierarhijā visaugstāko vietu ieņēma – valsts vergi (policisti, ceļu būvētāji, darbarīku izgatavotāji, pat bendes, spīdzinātāji, cietumsargi. Tie bija darbi, kurus nevienmēr nedarīja brīvie iedzīvotāji. Vergi darbojās arī kā vecmātes, pedagogi, mājas ārsti. Tikai nedaudzi darbojās pie tiesām. Līdzās vergiem strādāja arī brīvie strādnieki.
Par vergiem kļūst tādi, kas ir jau dzimuši ar šādu sociālu statusu. Kā arī pamestie bērni un karagūstekņi. Vergus pērkot to cena bija 150 – 300 drahmu. Vergu brīvlaišana notika, paziņojot personisko gribu vai pēc testamenta novēlējuma. Brīvlaistais nekļuva par pilsoni, bet pārtapa par ‘’svešo’’. Pēršana bija galvenais vergu soda veids (brīvajiem – naudas sods). Vergi nedrīkstēja piedalīties politiskajā dzīvē vienīgi kultos un svētkos. Vergu nogalināšanu neuzskatīja par īstu slepkavību, par to sodīja ar izraidīšanu neviss ar nāvi.
Bieži vien Atēnās uz dzīvi nometinājās atnācēji no svešatnes – metoiki. Viņi bija brīvi, bez politiskām tiesībām. Maksāja galvas nodokli 12 drahmu katru gadu. Ja nemaksāja nodokli, tad to pārdeva verdzībā. Brīvie grieķi roku darbu uzskatīja par kaut ko pazemojošu. Tāpēc to darīja pārsvarā vergi.

Autora komentārsAtvērt
Redakcijas piezīmeAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties