Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:299080
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 22.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Pamatskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Dažus grādus uz ziemeļiem un uz dievnvidiem no ekvatora klimats parasti ir ļoti sauss. Taču noteiktos mēnešos tur kļūst ļoti karsts un sākas lietusgāzes. Šos pasaules apgabalus sauc par savannu rajoniem. Nosaukumu tie ieguvuši no Āfrikas savannas, kas ir visplašākais apvidus ar šāda tipa klimatu.


Savvaļas dzīvnieki savannā.

Daudzus savannas apgabalus izmanto lopkopībai, savvaļas dzīvnieki tos ir atstājuši. Taču Āfrikas savannā ir lieli nacionālie parki, kuros vēl ir daudz savvaļas dzīvnieku.
Savvaļas dzīvniekiem ir jāpanes sausums. Lielie zālēdāji – žirafes, zebras, antilopes, ziloņi un degunradži – var pārvarēt milzu attālumu. Ja viens apvidus izkaltīs, dzīvnieki dodas uz vietām, kur ir ūdens un veģetācija. Plēsēji – lauvas, gepardi un hiēnas – uzglūn zālēdāju dzīvnieku bariem. Sīkie dzīvnieki, kas nevar tālu pārvietoties, sauso sezonu pavada vasaras guļā. Daudzi mazie dzīvnieki uzturas zem zemes un iznāk vispusē tikai pēc saules rieta, kad ir vēsāks.

Kas aug savannās?

Augšanas apstākļi savannā ir skarbi. Augsne satur maz barības vielu, tā izkalst sausajā periodā, bet pārvēršas purvā lietus sezonā. Sausās sezonas beigās bieži izceļas ugunsgrēki.
Zāle ir ļoti izturīga un šādos apstākļos aug labi. Šeit var sastapt tūkstošiem dažādu augu sugu. Taču, lai neizietu bojā, kokiem nepieciešamas dažas īpašības, kas tos pasargā no sausuma un ugunsgrēkiem.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −0,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1156154
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties