Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:306225
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 26.04.2021.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1. Vai K.Ulmaņa apvērsums atcēla Satversmi? Pamatojiet atbildi.
1934. gada 18. maija Ministru kabineta deklarācija aptur tikai Satversmes daļu par Saeimas darbību līdz jaunas Satversmes izstrādāšanai. Svarīgi ir piezīmēt, ka Latvijā netika sagatavots un apstiprināts jauns Satversmes projekts, tehniski paliekot spēkā iepriekšējai Satversmei, kas netika atcelta. Tādējādi, lai arī ierobežotā apjomā, Satversme turpināja darboties arī pēc apvērsuma un atsevišķas tās daļas arī tika pielietotas, tomēr Satversme, darbojās nepilnīgi, vairākām Satversmes daļām tiekot ignorētām un neievērotām, piemēram:
Izmantojot kara stāvokli, jaunā valdība ierobežoja vārda, apvienošanās, profesijas un citas brīvības. Liela daļa preses līdzekļu tika apturēti, tika ieviesta cenzūra. Partijas tika likvidētas, biedrības pārskatītas. Pāris tūkstošus cilvēku īslaicīgi apcietināja. Tomēr ap 400 politisko pretinieku ilgāku laiku tika turēti Liepājas filtrācijas nometnē.
Režīms atteicās no vēlēšanām valsts un pašvaldību amatos, aizstājot tās ar vienkāršu režīmam lojālu personu iecelšanu amatos. Saeima kā konstitucionāls orgāns tika likvidēts.
Režīma galvgalī atradās “vadonis” – K. Ulmanis, kurš savās pilnvarās bija faktiski neierobežots. “Vadonis” kā valdības vadītājs, pretēji varas dalīšanas principam, bija vienlaikus arī likumdevējs un izpildu varas galva. Valdība un tās ieceltas personas pilnībā vai daļēji aizstāja tautas vēlētas institūcijas. Režīms iecēla par tiesnešiem sev lojālus un uzticamus cilvēkus, kas nonāk pretrunā ar neatkarīgas tiesas jēdzienu.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −12,27 €
Materiālu komplekts Nr. 1385730
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties