Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:461269
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 10.06.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Laikposms: 2000. - 2010. g.
Darba fragmentsAizvērt

26.Psiholoģiskās iedarbības veidi – stereotipi/aizsargmehānismi; agresija. Stereotipi - vispārējs, vienkāršots priekšskats par sociālo grupu. Bieži vien ir negatīvi un saistās ar aizspriedumiem un diskrimināciju. Tie ir ļoti noturīgi, un pārmaiņas tajos notiek tikai ilgākā laika posmā.
Par stereotipiem jeb stereotipiskiem priekšstatiem socioloģijā sauc noturīgus, pārspīlētus un neobjektīvus priekšstatus par kādu cilvēku tipu, grupu vai sabiedrību. Tā pamatā ir aizspriedumi, nevis fakti. Stereotipi nostiprinās cilvēka atmiņā un pretojas pārmaiņām vai faktiem, kuri pierāda pretējoPastāv uzskats, ka stereotipu veidošanās atspoguļo kādu varas struktūru, kur sabiedrībā dažādas grupas, izmantodamas marķēšanu (birku pielikšanu).Sociālie stereotipi ir vecāku un sabiedrības iemācītās uztveres shēmas, relatīvi stabili un parasti vienkāršoti priekšstati par sociālajiem objektiem — cilvēkiem, grupām, notikumiem. Dzimuma stereotipi ir uzskati par sievietei un vīrietim piemītošām īpašībām, kas balstīti uz aizspriedumiem, nekritiskiem pieņēmumiem un neobjektīvu vērtējumu. Tieši dzimumstereotipi ļoti bieži veido dzimumdiskriminācijas pamatu, liedzot viena vai otra dzimuma pārstāvim izvēlēties noteiktu nodarbinātības veidu vai uzvedību. Dzimuma stereotipi norāda, kādam ir jābūt vīrietim, kādai sievietei. Ja cilvēki neatbilst šiem tradicionālajiem stereotipiem, pret viņiem var tikt izrādīta negatīva attieksme.Aizsargmehānismi ne tikai uztur cilvēka pašcieņu, brt palīdz viņiem tikt galā ar dzīves grūtībām. Tos indivīds neapzinās un neizvēlas. Tie ir raksturīgi katram noteiktā pakāpē, un rodas nopietna problēma, ja cilvēkam nedod iespēju adekvāti novērtēt īstenību. Situācijās, kad vajadzību intensitāte pieaug, bet to apmierināšanas mehānismu nav, uzvedība tiek regulēta ar psiholoģiskās aizsardzības mehānismiem. Tie palīdz cilvēkiem izvairīties izvairīties no sasprindzinājuma, kuru rada konflikti starp apziņu un bezapziņu.Psiholoģiskās aizsardzības veidi:Noliegšana, reakcijas veidošanās, pretējās jūtas, apspiešana, racionalizācija, identifikācija, ar agresoru, askētisms, afekta izolācija, regresija, sadalīšanās, projekcija, introjekcija visvarenībaŠie aizsargmehānismi tiek aplūkoti kā neatņemama indivīda īpašība. Tie nosaka indivīda attīstību visai svarīgos aspektos.Psiholoģiskās aizsardzības mērķis ir viens- pretošanās nepatīkamām izjūtām, jūtām, pārdzīvojumiem un spriedzes, nemiera samazināšana. Agresija ir motivēta iznīcinoša darbība, kas ir pretrunā ar sabiedrībā pastāvošām normām un kuras rezultātā tiek nodarīts fizisks vai psiholoģisks kaitējums. Agresija veidojas brīdī, kad dusmas tiek vērstas pret kādu citu, lai nodarītu tam būtisku kaitējumu. Agresija var būt kā līdzeklis mērķa sasniegšanā; kā atbildes reakcija un arī kā mērķis - uzbrukt, iznīcināt. Parasti ar vārdu agresija domājam fizisko agresiju. Mūsdienās daudz izplatītāka ir psiholoģiska agresija. Pastāv uzskats, ka zēniem vairāk raksturīga ir fiziskā, bet meitenēm – verbālā agresija, tomēr abi agresīvās uzvedības veidi var būt raksturīgi abiem dzimumiem.
27.Psiholoģiskās iedarbības veidi – tuvība; attieksmes veidošana. Attieksme ir vērtību orientācijas, nostādnes, identitātes raksturojums, kas veidojas dzīves darbībā, socializācijā, izziņā, pārdzīvojumos un gribas vienībā.Attieksme ir zināšanu, jūtu, uzskatu, gribas, rīcības veselums, kas izpaužas cilvēka uzvedībā. Tā ir objektīva, universāla mijsakarība starp lietām, cilvēkiem, parādībām, izziņas procesa elements. Attieksme veidojas pamatojoties uz Es tēlu, ietver visu cilvēka būtību.Tā ir integrēta personības īpašība, dinamiska, attīstoša. Attieksme ir sociālās identitātes nosacījums. Attieksme var būt pozitīva un negatīva. Negatīvā attieksme var būt:aizspriedumaina;agresīva;nosodoša.Attieksme veidojas šādā secībā :Esamība -simboliskā pasaule –domāšana. Tuvība ir visa veida partneru saskarsme.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1243368
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties