Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
11,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:333560
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.10.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

3. Saistību kopdalībnieku savstarpējās attiecības.
Vairākiem kreditoriem piederošās ties. tāpat kā vairāku parādnieku pien. iedala 2 grupās: dalītās un nedalītās. Ja prasījums vai pien. ir dalīts tad ir daļējas saist., pretējā gadījumā – solidārās. Ja saistības tiesībā piedalās no 1 vai 2 puses vai no abām pusēm vairākas personas, tad prasījums un tam atbilstošā saistība ir vai nu dalīti, tā ka katrs kreditors var prasīt tikai savu priekšmeta daļu un katram parādniekam jāizpilda tikai sava saistības daļa. Par nedalītu jeb solidāru prasījums vai saistība atzīstami tad, kad no vairākiem kreditoriem katrs var prasīt visu priekšmetu, vai kad no vairākiem parādniekiem katram ir pienākums visu izpildīt, pie kam tomēr priekšmetu var prasīt un tas jāizpilda tikai vienu reizi. Nedalītā jeb solidārā prasījuma izpildi pilnā apjomā sakotnēji var prasīt ikviens no kopkreditoriem, taču parādniekam saist. jāizpilda tikai 1 reizi un kopkreditoram kurš ieguvis visu izpildījumu vēlāk jānorekinās ar citiem kopkreditoriem. Solidāri atbildīgais kas apmierinājis kreditoru var vērst regresa prasību pret citiem kopparādniekiem. Ja viens kopkreditors piešķīris atvieglojumus, tad ar to netiek aprobežotas pārējo tiesības. Ko kāds kopkreditors panācis prasījuma pastiprināšanai vai nodrošināšanai, tas nāk arī pārējiem par labu. No parādnieka ieskata atkarājas, kuram no vairākiem kopkreditoriem izpildīt savu saistību, pie kam viņš tam var ieskaitīt arī savus varbūtējos pretprasījumus. Bet ja viens no kopkreditoriem jau cēlis izpildījuma prasību, tad parādniekam nav tiesības samaksāt kautkuram no pārējiem, un tāda samaksa neatsvabina viņu no saistības pret prasības cēlēju. Katru kopparādnieku jeb solidāri saistīto var piespiest izpildīt visu saistību, un viņa izpildījums atsvabina pārējos no viņu saistības.

4. Daļējās saistības.
Ja saistības tiesībā piedalās no 1 vai 2 puses vai no abām pusēm vairākas personas, tad prasījums un tam atbilstošā saistība var būt dalīti, t.i. katrs kreditors var prasīt tikai savu priekšmeta daļu un katram parādniekam jāizpilda tikai sava saistības daļa. Citiem vārdiem sakot, no vairākiem kreditoriem katrs var prasīt savu noteiktu izpildījuma daļu un no vairākiem parādniekiem, katram jāizpilda sava saist. daļa. Šādā gadījumā saistības subjektus sauc par daļiniekiem.

5.Solidārās saistības.
Par nedalītu jeb solidāru prasījums vai saistība atzīstami tad, kad no vairākiem kreditoriem katrs var prasīt visu priekšmetu, vai kad no vairākiem parādniekiem katram ir pienākums visu izpildīt, pie kam tomēr priekšmetu var prasīt un tas jāizpilda tikai vienu reizi. Tādā gadījumā pirmos sauc par kopkreditoriem, bet otros par kopparādniekiem. Parādniekam saistība jāizpilda tikai 1 reizi un kopkreditoram, kurš ieguvis visu izpildījumu velāk jānorekinās ar citiem kopkreditoriem. Solidāri atbildīgais, kas apmierinājis kreditoru var vērst regresa prasību no citiem kopparādniekiem. Pie katras solidāras saistības būtības pieder tas, ka tā dibinās uz vienu un to pašu pamatu un ka visiem dalībniekiem ir viens un tas pats izpildījuma priekšmets. Tomēr kā tiesība, tā arī saistība var būt vienam dalībniekam bez nosacījumiem, bet citiem aprobežota ar laiku un zināmiem nosacījumiem.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −9,49 €
Materiālu komplekts Nr. 1190545
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties