Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:149156
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Saistību subjekti. Nosauciet personu veidus saistību tiesībās un raksturojiet tos.
Saistību tiesību subjekti ir darījuma dalībnieki, kuriem darījums rada tiesiskas sekas. Saistību subjekti var būt kā fiziskas, tā arī juridiskas personas, kurām ir atbilstoša tiesībspēja un rīcībspēja.
Fiziska persona ir viena konkrēta persona, viens cilvēks, kurš pats personīgi atbild par savām saistībām un to izpildi. Lai fiziska persona varētu iesaistīties darījumu slēgšanā, tātad saistību dibināšanā, tai jābūt tiesībspējīgai un rīcībspējīgai. Tiesībspēja ir spēja būt par civilo, tai skaitā arī saistību, tiesību subjektu, fiziskām personām šī spēja piemīt no dzimšanas. Taču visas fiziskās personas nevar būt saistību tiesību subjekti, jo ne visām fiziskajām personām piemīt rīcībspēja. Rīcībspēja ir spēja ar savām darbībām iegūt tiesības un uzņemties pienākumus, tās priekšnoteikumi ir gribas briedums un noteikts garīgās veselības stāvoklis. Rīcībspēja nepiemīt personām, kuras nav sasniegušas 18 gadu vecumu, aizgādnībā esošām personām, kā arī garā slimām personām. Arī rīcībspējīgu personu taisīti tiesiski darījumi var nebūt spēkā, ja šīs personas tos ir taisījušas nesamaņas vai gara darbības traucējumu stāvoklī.
Civillikuma 1407. pantā teikts, ka par juridiskām personām Latvijā atzīstamas valsts, pašvaldības, personu apvienības, iestādes, nodibinājumi un lietu kopības, kurām piešķirta juridiska personība. Juridiskās personas institūts kalpo tam, lai civiltiesiskajā apgrozībā varētu piedalīties arī komplicēti sociāli veidojumi, kuriem ir sava nošķirta manta, par ko var tikt noslēgti darījumi un kas var būt par saistību izpildījuma un mantiskās atbildības objektu. Lai juridiska persona varētu apliecināt savu tiesībspēju un rīcībspēju, tai jābūt spējīgai uzrādīt reģistrācijas apliecību, atsevišķos gadījumos arī statūtus vai nolikumu. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties