Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:419845
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.01.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Uzņēmums kā sarežģīta sociāli ekonomiska sistēma
Saimnieciskā uzņ. būtība un mērķi
Uzņ. ietekmē ekonomikas globalizācija (iesaistīšanās starptautiskajā konkurencē) un tehnoloģiskās izmaiņas. Uzņ. ir dažādi mērķi-uzņēmuma (sasniegt kaut ko, kļūt labākajam), darbinieku (kas jādara, kam jāatskaitās, karjeras izaugsme, algas utt.) un valsts (kopējās labklāj.celšana, jaunas darba vietas).
Uzņ. raksturojošās koncepcijas
I konc.-uzņ. vienīgā f-ja ir apkalpot šī uzņ. īpašniekus un nodrošināt viņiem tādu atdevi, kas atbilstu ieguldītajiem līdzekļiem. Uzņ. vienīgā un galvenā f-ja ir peļņas radīšana. Darbinieki ir tikai sastāvdaļa peļņas radīšanai, viņu intereses ir mazsvarīgas. Pazīmes: likumdošana aizstāv tikai īpašnieka tiesības, pastāv bezdarba bailes, zems raž.tehniskais līmenis, zema kvalifikācija un izgl.līm. Pastāv līdz 20.gs.30-40g.
II konc.-uzņ. kā dzīvs organisms. Uzņ.kā organisma galvenais mērķis ir izdzīvošana un augšana. Peļņa nav mērķis,bet ir dzīves nosacījums. Peļņa=skābeklis. Šī konc. radās reizē ar bioloģijas medic.strauju attīstību. 20.gs.50.gadi
III konc.-uzņ.ir cilvēku grupa, kas apzinīgi sadarbojas kopēja mērķa sasniegšanai. Uzņ. tiek uzskatīts par organizāciju. Organiz.ir mērķtiecīga sistēma, kura funkcionē kā apakšsist.vienā vai vairākās citās mērķtiec.sist. un kura pati sastāv no virknes apakšsist. Uzņ. nes atbildību par 3 veidu mērķu sasniegšanu, izmantojot atgriezenisko saiti–kā šos mērķus sasniegt. Uzņ.galvenais mērķis ir pašattīstība,tāpēc nepiecieš. 3 vienotības: tehniskā(noteikts iekārtu,telpu skaits,balanss u.c.), organizatoriskā(noteikts ierobež.darbin.skaits,darba līgumi,personālvadības sistēma) un ekonomiskā (vienotas uzskaites un atskaites,plānoš.,grāmatved.sistēmas).
Saimniecisko uzņēmumu klasifikācijas pazīmes
Ir formālas(darbiniekiem tiek precīzi noteiktas pilnvaras,pienākumi utt.) un neformālas(cilvēku grupa, kas apvienojas pēc kopīgām interesēm).
Uzņēmumu dalījums pēc darbības sfērām: ražošanas uzņēmumi, pakalpojumu uzņēmumi (tirdzniecības, apdrošināšanas, bankas, transporta, sakaru u.c.), uzņēmumi, kas izgatavo produkciju (izejvielu ieguves, ražoš.līdzekļu izgatav., patēriņa priekšmetu izgatav.)…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,49 €
Materiālu komplekts Nr. 1136590
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties