Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:597630
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 08.10.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Viduslaiku dzīvē bija noteikta sava kārtība un kārtu izpratne. Ikviens sabiedrības loceklis ieņēma tam pienākošos vietu. Būtiski bija tas pie kādas kārtas cilvēks piederēja, pie garīdzniekiem, dižciltīgiem, dzimtcilvēkiem vai kādas citas.
Lai labāk izprastu viduslaiku sabiedrības stāvokli, jāapskata dažādu nozaru, šķiru sabiedrība.
Sieviete. Viņas stāvoklis bija atkarīgs no kārtas, kurā tā piederēja. Ja viņa bija dižciltīga sieviete, tad atradās tēva vai vīra aizbildniecībā un nākamais vīrs pretendēja uz viņas īpašumu. Valdīja uzskats- sieviete nav partnere, bet ir objekts, lieta tam, kas valda.
Bagātajām sievietēm bija priekšrocība- viņas varēja izglītoties un mantoja lielu dārgumu- grāmatas, taču viņas vienalga bija tikai šaha figūriņas vīriešu dzīvē. Zemnieku meitenēm atšķirībā no dižciltīgajām bija jāstrādā dzimtas labā kā kalponei, sievai, meitai. Lai arī seksualitāte ieņem pirmo vietu grēku sarakstā, pilsētās bija lielā daudzumā bordeļu. valdīja arī uzskats, ka visu ciešanu cēlonis ir sieviete, kailums- grēks, seksualitāte- kaut kas netīrs. Ģimenē nozīmes ir tikai vīrieša vārdam. Tāpat tiesības ir vīriešu tiesības. Sievietes darbi saistījās ar darbiem, kas bija tuvu mājām. Labāks stāvoklis sievietēm bija pilsētās. Viņas varēja piedalīties cunfšu savienībās. Dažās nozarēs viņas bija labākas par vīriešiem: aušanā, rotaslietu darināšanā. Viņas varēja būt ārstes, skolotājas, vecmātes un ginekoloģes. Dižciltīgas sievietes iestājās arī klosteros, jo viņas nevarēja iegūt profesiju un vieta klosterī bija „lētāka” nekā pūrs. Vīrietim vajag bruņinieciskumu, drosmi, prātu, sievietei- vienīgi miesisko un tikumisko tīrību. Sievietes vienīgais spēks ir viņas spēja dzemdēt.
E. Dešāns raksta „nav tāda cilvēka pasaulē, ko nevarētu pazudināt sieviete.”
Laulību uzskatīja par kaut ko ļoti sliktu, tāpat arī sievieti. Laulības- dzimumakts. 14, 15 gadu vecumā viņas izdeva pie vīra, akcentējot viņas dzimumgatavību. Sievieti izdeva pie vīra, neprasot viņas domas, viņai vajadzēja būt nevainīgai ne tikai fiziski, bet arī garīgi. Viņa tikai dzimtas turpināšanai. Vīrs ir kungs pār sievas ķermeni. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties