Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:361783
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.02.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 11 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
  Ievads    5
1.  Sabiedrības ietekme valsts un pašvaldību institūcijās    6
2.  Tautas nobalsošana    8
3.  Aktīvo un pasīvo vēlēšanu tiesību ierobežošana    10
4.  Normas Satversmē, kas regulē ekoloģiskās tiesības    12
  Secinājumi    12
  Izmantotā literatūra    14
Darba fragmentsAizvērt

Sabiedrībai nepieciešama ir līdzdalības demokrātija, taču tā prasa aktīvu pieeju politikai un piepūli no visu politikas līdzdalībnieku puses: politiķiem, deputātiem, ierēdņiem jābūt atvērtiem sabiedrībai. Iedzīvotājiem, savukārt, aktīvi jāiesaistās publisku jautājumu apspriešanā un risināšanā papildus savu privāto vajadzību apzināšanai.
Līdzdalību ietekmējošie faktori ir svarīgi sabiedriskās un demokrātiskās politikas attīstīibā. Iedzīvotāju informētībai un līdzdalībai pašvaldības lēmumu pieņēmšanā ir īpaša nozīme, jo pašvaldības pienākumos ietilpst vietējā pārvalde un vairākas sociāli ekonomiskās, kā arī kūltūras un izglītības veicināšanas funkcijas. Tās jārealizē, ievērojot attiecīgās pašvaldības iedzīvotāju intereses.
Iedzīvotāju līdzdalību lēmumu pieņemšanā ietekmē sabiedriskās aktivitātes līmenis, spēja uzņemties atbildību par savas rīcības rezūltātiem, ticība iespējām ietekmēt lēmumus, kā arī laiks, ko var ziedot līdzdalībai.
Neapšaubāmi iedzīvotāju līdzdalību ietekmē arī informācijas pieejamība, valsts un pašvaldību lēmumu pieņemšanas procedūru pārzināšana un mehānismi, kurus izvēlas valsts un pašvaldības, lai veicinātu iedzīvotāju līdzdalību. Manuprāt līdzdalību visbiežāk kavē laika, resursu, sabiedrības intereses trūkums, kā arī pašvaldības ierēdņu un deputātu atbalsta trūkums un sarežģīti normatīvie akti.
Tā kā ne visi cilvēki vēlas tieši iesaistīties politikā, priekšroku dodot pastarpinātai savu interešu pārstāvībai, valsts pārvaldīšanā un politikā kopumā svarīga ir demokrātisko procedūru ievērošana.
Kas ir līdzdalība?
Līdzdalība ir process, ar kura palīdzību ieinteresētie indivīdi un grupas-plašāka sabiedrība, nevalstiskas organizācijas, pašvaldības institūcijas saņem nepieciešamo informāciju, ietekmē un kopīgi pārrauga kādu noteiktu pakalpojumu sfēru(pakalpojumu izvirzīšanu, to stura precizēšanu un realizēšanu), kā arī pārrauga šo sfēru ietekmējošos lēmumus un resursus. Līdzdalība ir uzskatāma par divpusēju procesu, kura norisi nosaka gan sabiedrības, gan pašvaldības aktivitātes.
Sabiedrība savas aktivitātes var izpaust ar balsošanu vēlēšanās, piedalīšanos politiskās kampaņās, piedalīšanos valsts svētku gājienos. Tomēr parasti ar “politisko līdzdalību” saprot ikkatra iedzīvotāja likumīgās darbības, kas lielākā vai mazākā mērā ir vērstas uz varas pārstāvju lēmumu ietekmēšanu.
Pastāv virkne likumu, kas nosaka konkrētas normas, kādā veidā vietējām pašvaldībām
ir jāiesaista iedzīvotāji lēmumu pieņemšanas gaitā. Satversmē mēs redzam, ka valsts atzīst savus iedzīvotājus un respektē viņu vajadzības.
Latvias Republikas Satversmes 8. nodaļas 89.pantā ir teikts: „Valsts atzīst un aizsargā cilvēka pamattiesības saskaņā ar šo Satversmi, likumiem un Latvijai saistošiem starptautiskajiem līgumiem”…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −5,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1184568
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties