Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:909939
 
Vērtējums:
Publicēts: 12.03.2014.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Romualds Kalsons visu mūžu ir bijis darītājs: viņa radošās darbības plašums atsauc atmiņā tos pavisam senos laikus, kad profesionāls komponists bija īsts mūzikas dzīves centrs – virzītājs, urdītājs, visu mūzikas procesu katalizators. Droši vien liels svars arī Romualda Kalsona raksturam, viņa gribai un spējai dzīvi atsaukties uz visu, kas mums apkārt, kas veidojis mūsu sabiedrību un šodienu. Tādēļ viena no pašām zīmīgākajām komponista jaunrades īpašībām ir tās laikmetiskums. Un šis laikmetiskums vienlīdz attiecināms kā uz mūzikas izteiksmi, valodu, atmosfēru, tā arī uz saturisko loku. Ar asu prātu, skaidru skatu un laikmeta izjūtu apveltītais skaņu mākslinieks precīzi uztver sabiedriskās vēsmas, cilvēku prieku, sāpes, ilgas, cerīas, un tās atbalsojas viņa mūzikā dabiski un spēcīgi. Romualds Kalsons uz pasauli raugās un to izjūt kā domātājs, pētnieks, filozofs. Analītisks skatījums, iedziļināšanās laikmeta pretrunās, skaņdarba koncepcijas problēmisks risinājums – šīs īpašības liecina par izteikti simfonisku mūzikas domāšanu arī tajos gadījumos, kad tiešas saskares ar simfonijas žanru nav. Viņa mūzikā spēcīgi jaušama zināma domāšanas teatralizācija. Viņa mūzikas tēlu spilgtums, tematisma trāpīgums un iezīmība liek tos uztvert kā savdabīgus personāžus – katru ar savu seju, raksturu, temperamentu, biogrāfiju.
Romualds Kalsons pieder pie apskaužāmi ražīgiem, regulāri un mērķtiecīgi strādājošiem komponistiem, kurš brīvi izteic sevi visdažādākajos žanros. Plašs skats, vērienīgs vispārinājums, konkrētā tēla vai sižetā tvertas universālas norises – tas raksturo viņa muzikālo domāšanu

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties