Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
4,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:336618
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.02.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

1.Romiešu tiesību kursa priekšmets, Ius civilie un mūsdienu civiltiesību jēdzienu atšķirība.
Romiešu tiesības ir viena no ārvalstu tiesību studiju formām. Lietu, saistību, ģimenes, mantojuma un procesuālie jautājumi ir romiešu civiltiesību process.
Ius civile- civiltiesības, romieši apzīmēja kvirītu tiesības, (valsts priviliģētā kārta), tautu tiesības Ius gentum-aptvēra plašāku cilvēku loku, attiecās uz visiem, kas dzīvoja, ieceļoja Romas valstī, Preitora tiesības- izdot ediktus(noteikumus). Tātad romiešu tiesības sastāv no 1) Ius civilie,2) Ius gentum,3) Preitora tiesības, lai gan visas radās pakāpeniski. Romieši visas tiesības iedalīja publiskās un privāttiesībās, atkarībā no tā, ko šīs tiesības aizsargāja. Civiltiesības aizsargā atsevišķu personu tiesības-privāttiesības. Publiskās tiesības ir valsts un starptautiskās, administratīvās un finansu, kriminālās un procesuālās tiesības.
Romiešu tiesības bija pamats, uz kura viduslaikos izauga Rietumeiropas tiesiskā vienotība. Jaunajos laikos pēc Romiešu tiesību principiem un vietējām īpatnībām radās un attīstījās Eiropas valstu modernās nacionālās tiesības.

2.Romiešu tiesību nozīme pasaules tiesību vēsture.
1)Romieši bija izveidojuši privātīpašuma tiesības, tās ņemtas par pamatu arī citās valstīs; 2)Juridiskā terminoloģija- romiešu juristi radīja daudzus jēdzienus, kuriem ir internacionāls raksturs(testaments, cesija,legāts); 3)juridiskā tehnika-Romieši savas tiesības bija izstrādājuši juridiski augsti kvalificētā tehnikā: a) likumam ir jābūt izteiktam skaidri saprotamā valodā, b)likumam ir jāatbilst tām domām, ko likumdevējs ir vēlējies pateikt,c) likumam ir jāregulē tās sabiedriskās attiecības uz kurām likums ir adresēts, likumu nedrīkst piemērot tām sabiedriskām attiecībām, kurām tas nav domāts.*Ja ievēro a,b,c, nosacījumus, tad likums ir juridiski augsi kvalificētā tehnikā izstrādāts.
Romiešu civiltiesības pastāvēja 12.gs.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1113586
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties