Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:205356
 
Vērtējums:
Publicēts: 06.05.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

• SALĒJUMS ( CONFUSIO) - šķidru vielu samaisījums, kurā katra no tam pieder dažādiem īpašniekiem, rezultātā rada jaunu vielu. Nav svarīgi vai salējums noticis nejauši vai ar dalībnieku gribu. Rodas jauna lieta, kas pieder kopīpašumā domājamās daļās. Nav svarīgi vai viela ir viena veida vai dažādas. Vienam bija zelts, otram sudrabs, rezultāta zelta sudraba sakausējums.
• SABĒRUMS (COMMIXTIO) – graudu vai citu cietu vielu daļiņu sajaukums, kas pieder dažādiem īpašniekiem. Lielākoties radās nejauši. Vairākiem īpašniekiem kopā sabirst labības dažādas šķirnes, atdalīt tās nav iespējams, rodas graudu maisījums, tāpēc tas ir kopīpašums.
• SASAISTĪJUMS (ADIUNCTIO) – kādai kustamai lietai tiek pievienota otra īpašnieka piederoša mazākas nozīmes lieta. Īpašuma tiesības iegūst uz sasaistīto lietu galvenās lietas īpašnieks ar pienākumu atlīdzināt detaļas vērtību. Piemēram, savai saplēstai statujai tiek aizstāta saplēstā daļa, pajūgu ratu riteņa nomaiņa.
• APSTRĀDĀJUMS (SPECIFICATIO) – cita īpašnieka materiāla pārveidojums, radot no tā jauna izskata lietu. Ja kāds meistars vai mākslinieks bez materiāla īpašnieka ziņas vai uzdevuma izgatavoja ko jaunu, ko gribēja paturēt sev, tad vienam otram bija jāsedz materiālie izdevumi vai atlīdzība par darbu. Ja pēc dabas īpašībām jauno varēja atgriezt materiāla vecajā stāvoklī (šķīvi pārkausēt zelta gabalā), tad tā atdodama īpašumā tam, kam materiāls piederējis, bet ja nevar materiālu atgriezt vecajā stāvoklī (sašūtu kreklu pārvērst atpakaļ vienotā veseluma audumā nevar), tad jaunā lieta atstājama meistara īpašumā.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,27 €
Materiālu komplekts Nr. 1378827
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties