Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:187821
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 02.05.2013.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.1.  Tabula, kurā raksturoti Romas impērijas šādi aspekti: Romas sadzīve, Izglītība un zinātne, Arhitektūra un māksla, Tiesību zinātne    3
1.2.  Tabula. Skaidrojošo terminu vārdnīca    6
  Izmantotā literatūra    8
Darba fragmentsAizvērt

Arhitektūra un māksla
Celtniecība saniedz milzu apmērus. Māksla kļūst sarežģītāka. Tiek būvētas krāšņas villas, milzīgas vairākstāvu pilis, jauni akvedukti un citi objekti. Sabiedriskās ēkas iegūst greznību un pompozitāti. Viena no tādām celtnēm ir Kolizejs, kurš tika uzcelts pirmajā gadsimtā un spēja uzņemt 50000 skatītāju. Ēkas izrotātas ar lieliskiem mākslas darbiem, reljefiem un statujām. No 1 līdz 3. Gadsimtam pilsētām raksturīgās pazīmes – ielas no akmens bruģiem, akvedukti , kanalizācijas. Pilsētu centrālos laukumus izdaiļo ar portikiem, tempļiem, bazilikām. Laukumos ceļ triumfu arkas, uzstāda jātnieku statujas.
Sevišķi krāšņi Romas forumi. Krāšņākais Trajāna laukums. Ne mazāk varenas celtnes: „Pasaules altāris”, Augusta mauzolejs, Panteons („visu dievu” templis).
Tiek būvētas greznas termas – sabiedriskās pirtis. Greznāko termu uzbūvētāji – septīmijs Sēvers un Karakalla.
Tempļu, piļu, baziliku, bagāto vergturu māju grīdas un sienas tika rotātas no smalki izveidotiem mozaīkas ornamentiem, vai veselām mozaīkas gleznām.
3.gadsimtā arhitektūrā parādās skarbas, voenkāršotas formas, shematisks plānojums.
4.gadsimtā sākas kristīgo dievnamu celtniecība.
Romas impērijas stājmākslā 2 un 3.gadsimtā galveno lomu joprojām ieņem skulpturālais portrets. Iedibinās tradīcija valdnieku skulptūras dievišķot. Plastiskais modelējums kļūst izteiksmīgāks, apdare – bagātāka, personības atklāsme – daudzšķaitnāka. Akcents tiek likts uz spēku, portretējamā varu, bagātību. Imperatora Trajāna laikā dominē mierīga sejas izteiksme, pusauss modelējums, ko papildina marmora virsmas smalkais pulējums.
Jaunas iezīmes Portretu mākslā ienāk imperatora Marka Aurēlija laikā. Portretiem piemīt smalks sejas modelējums, apcerīgu pārdomu izteiksme sejā, dziļi slēpts iekšējs nemiers. Šī laika ļoti pazīstamā statuja – Marka aurēlija Jātnieka statuja.
Glezniecībā galveno vietu ieņem monumentālie sienu gleznojumi. Vērojami ne tikai spilgti un oriģināli elementi, bet arī veselas kompozīcijas par mitoloģiskiem sižetiem, reālu vēsturisku notikumu atainojums un žanra gleznas.
Augstvērtīgākais mākslinieciskais periods ir 1.gadsimts un 2.gadsimts. Ekonomiskās un sociāli politiskās krīzes laikā tēlojums kļūst paviršs, pazeminās tehniskā meistarība.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties