Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:245771
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.06.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Romas pilsēta impērijas laikā. Forums un Palatīns imperatoru Romā. Mūsu ēras sākumā Roma kļuva par Vidusjūras zemju lielāko pilsētu. Tajā dzīvoja apmēram miljons iedzīvotāju. Pilsēta tālu izpletās abos Tibras krastos. Pilsētas galvenās ielas, kas bija bruģētas ar akmeņiem, veda uz forumu. Lai sevi cildinātu, gandrīz visi imperatori forumā cēla krāšņas celtnes un uzstādīja savas statujas. Par godu savām uzvarām Trajāns uzcēla gandrīz 40 metru augstu kolonnu. No apakšas līdz augšai kolonnu kā lenta apvij marmorā kalts cilnis. Tajā attēlotas kaujas, karaspēka pārcelšanās pāri upei, gūstekņu saņemšana, parādīts, kā pretinieks izposta ciemu un attēlotas citas kara ainas. Kolonnas virsotnē atradās paša imperatora statuja.
No vienkārša tirgus laukuma forums pārvērtās par milzīgu muzeju zem klajas debess.
Blakus forumam pacēlās Platīna kalns. Tajā bija uzceltas bagātīgi apzeltītas un ar marmoru apdarinātas lieliskās imperatoru pilis. No Palatīna kalna piļu nosaukumiem radies arī vārds “palāta”.
Vergturu dzīves veids. Apkārt imperatoru pilīm atradās Romas aristokrātu kvartāli. Bagāto vergturu mājas bija uzceltas ēnainos parkos. Telpu sienas namos bija izgreznotas ar sienu gleznojumiem, grīdas klāja mozaīka. Zāļu vidū bija strūklakas. Mēbeles bija apdarinātas ar zeltu, ziloņkaulu un sudrabu. No Grieķijas ievestās un Romā veidotās statujas greznoja pilis un parkus.
Bagātu romieti apkalpoja simtiem vergu. To vidū bija ārsti, mūziķi un mākslinieki, kuri bieži vien bija vairāk izglītoti nekā viņu saimnieki; parasti šie vergi bija grieķi. Pa ielām vergi nesa romiešu aristokrātus nestuvēs. Ķēdes suņa vietā pie mājas ieejas sēdēja ar ķēdi pie sienas piekalts vergs-vārtsargs. Vergturu dzīrēm atveda no visām impērijas malām zivis, retus medījumus, augļus un vīnu.…

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1201864
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties