Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:569085
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 15.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 8 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Apskatāmais temats ir par renesanses laika posmu Venēcijas arhitektūrā. Un Venēcijas salīdzinājums ar Itālijas pilsētām- Florenci un Romu, saistāms ar tādiem itāļu māksliniekiem, kā Filippo Bruneleski un Leons Batista Alberti. F. Bruneleski savu darbību sāka Florencē, vēlāk arī citās Itālijas pilsētās, kā arī turpināja ārpus Itālijas robežām, kā piemēram, Francijā, Krievijā, Vācijā. Galvenais kultūras centrs sākotnēji bija Florence, vēlāk 15. gs. 2. pusē par tādu kļuva Venēcija, bet 16. gs. par itāļu renesanses galvaspilsētu kļuva Roma.
Arhitektūra ir viena no galvenākajām mākslas jomām, kurā ir saglabājušās pagātnes liecības. Arhitektūras celtnes, kurās var skaidri saskatīt renesanses iezīmes, ir baznīcas un palaco (atjaunojas renesanses laikmetā, bet rodas jau Romas impērijas laikā). Renesanses laika kopīga iezīme arhitektūrā ir tradīcija plaši izmantot aklos logus. Logi šajā laikā zaudē savu paaugstināto veidolu. Tie iegūst taisnstūra formu un caurspīdīgus stiklus. Šajā laikā Itālijā parādījās logi, kas ar rāmi sadalīti trīs daļās.
Durvis, ka ved uz nekurieni. Sienas, arkas, atsevišķi fragmenti arhitektūrā tika izmantoti vienīgi tādēļ, lai saglabātu ēkas proporcijas un kopējo harmonisko līdzsvaru. Pieturēšanās pie stingrām proporcijām, konkrētas simetrijas. Vērojot renesanses arhitektūras celtnes, tās rada pilnīgas harmonijas un pabeigtības izskatu. Grieķu un romiešu arhitektūras pamatprincipi tika pētīti un ieviesti renesanses arhitektūrā.
Baznīcu arhitektūrā, kas gan vairs nebija noteicošā, notika pārmaiņas, kas vērojamas gan plānojumā, gan telpu veidojumā, gan arī fasādēs. Baznīcu fasādēs lielu nozīmi ieguva ordera elementu lietojums. Populārākie, ko izmantoja-Toskānas, doriešu, joniešu, korintiešu un jauktu orderu sistēmu.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties