Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:777570
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 27.06.2022.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 5 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Fontenblo skola.
(ap 1530-1600)
Fontenblo pils, kas pazīstama arī vienkārši kā Fontenblo, sākotnēji bija 12. gadsimtā celta medību māja, ko gadsimtu vēlāk paplašināja Luijs IX. Pēc Franciska I norādījuma tā tika pilnībā pārbūvēta par karalisko rezidenci, no iepriekšējās ēkas saglabājot tikai vienu viduslaiku torni.
Pils ārējos arhitektūras darbus veica franču celtnieki, kas strādāja mūrnieka Žila Le Bretona vadībā. Pils turpmākai dekorēšanai Francisks I pieaicināja atzītus amatniekus, no kuriem daudzi bija itāļi, kuri strādāja valdošajā manierisma stilā. Mākslinieki, kas strādāja Fontenblo, ir pazīstami kā Fontenblo skola.

Franču glezniecībā termins "Fontenblo skola" apzīmē manierisma glezniecību un dekoratīvo tēlniecību, kā arī itāļu arhitektūru, kas ražota Francijas galmam - Franciska I un viņa pēcteču aizbildniecībā. Fonteneblo skola attiecas uz diviem mākslinieciskās ražošanas periodiem Francijā vēlīnās renesanses laikā, kuru centrā bija Fontenblo karaliskā pils un kurai bija izšķiroša nozīme ziemeļu manierisma veidošanā. Skolu no sākuma iedvesmoja renesanses māksla no Itālijas, ko Francisks īpaši augstu vērtēja. Rezultātā vadošie dalībnieki šajā franču dekoratīvās mākslas renesansē bija itāļu mākslinieki Frančesko Primatičo (1504-70) un Rosso Fiorentino (1494-1540). Rosso un Primatičo vadībā attīstījās Fontenblo skolas stils, kura mērķis bija radīt harmonisku saplūsmi starp glezniecību un apdari Château interjera dzīvokļos.Pēc Rosso priekšlaicīgas nāves 1540. gadā Primaticio pārņēma vadību. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties