Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:110976
 
Vērtējums:
Publicēts: 08.01.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lugas tapšanas gaita.

Luga „Spēlēju, dancoju” uzrakstīta ātri, dažu mēnešu laikā, taču vairākkārt mainījusies un pārveidojusies iecere par lugas tēmu. Pirmie plānojumi lugai par velnu nakti un velnu dzīrēm radušies jau 1904. gadā, par ko intervijā Rainis1921. gadā izteicies: ”luga jau iedomāta pirms „Uguns un nakts”.”
Lugas „Spēlēju, dancoju” manuskriptos atrodamas vairākas ar 1904. gadu datētas lapiņas, uz kurām atzīmētas ieceres nākamajai lugai, un, domājams, tieši par dzīrēm velnu rijā un par velnu izdzīšanu. Uzmests īss iecerētās lugas plāns:
I. Bēres, mīlestība starp kundzi un kalpu
II. Kapos, kunga piecelšanās. Ļaužu mocīšana.
III. Brūtes nokaušana kāzās.
Velnu dzīres un kulšana.
IV. Kunga atguldīšana.
Plānā atspoguļoti vēlāk lugā „Spēlēju, dancoju”ietvertie notikumi, turpat Rainis tos sīkāk detalizējis, un vairāki skatiņi izmantoti darbā. Radāmajās domās Rainis, piemēram, plašāk tēlojis kulšanu rijā: „parodija riesu kulšanai. Kuļ ar cilvēku stilbiem; spriguļi- kāju kauli. Kūļi ir cilvēku ķermeņi. Graudi ir acis un zobi, tārpi. Kuļ rakstā, velnu meldiņā. Putekļi ir asaru migla.”. no šī uzmetuma Rainis izveidojis kulšanas skatu ellē.
Velnu dzīru tēlojumam zināmu ierosinājumu Rainis guvis no Gotfrīda Kellera romāna „Zaļais Indriķis”, kurā atzīmējis rindas „ēd tārpus no galvas kausiem. Dzer asinis un asaras.”
1904. gadā Rainis šos pirmuzmetumus atlika malā, jo sekoja aktuālāki darbi; vajadzēja pabeigt „Uguni un nakti”, un ieceres par velnu riju palika rūpīgi glabātas melnrakstos.
Nākamais posms „Spēlēju, dancoju” tapšanā sākās 1914. gadā, un zināma starppakāpe bija luga „Zīles vēsts”. Pasaule dzīvoja kara nojautās, un Rainis lugā arī skāra kara tematiku. Lai gan notikumi daiļdarbā risinās senatnē, taču tiem jāstāsta par iebrucējiem, varoņiem un gļēvuļiem. Kad iesākas pirmais pasaules karš Rainis iecerētajā lugā vēl vairāk saasinājis pretkara ideju.
No 1904. gada uzmetumiem Rainis pārņēma divus tēlus: mirušo Kungu un drošo puisi, kas viņu uzveica. 1904. gada 8. un 9. decembrī Rainis uzrakstīja īsu plānojumu visai drāmai. Vācu militāristu, agresoru un paverdzinātāju drausmīgo rīcību Rainis centās ietvert Kunga simboliskajā tālā.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties