Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:455092
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 01.04.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 3 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Viena no pazīstamākajām Rafaēla gleznām ir „Siksta Madonna” (ap 1513-1514, gleznota uz audekla, atrodas vecmeistaru gleznu galerijā Drēzdenē). Madonna šķietami parādās aiz pacelta priekškara, pārliecināta un tomēr atturīga. Priekškars rada ilūziju, it kā būtu mēģināts viņas figūru noslēpt no skatītāju acīm. Rafaēls gleznojis arī daudzus brīnišķīgus portretus, piemēram „Donna Velata” (ap 1514-1516). Nepazīstamā sieviete, liekas, pārstāv tā laika skaistuma ideālu, viņas vaibsti saskatāmi arī Siksta Madonnas sejā.
Viens no nedaudzajiem Rafaēla arhitektūras projektiem, kas saglabājies līdz mūsdienām ir Pāvesta Leona X lodžija, kuras velves bagātīgi klātas ar Rafaēla freskām. Trešā stāva lodžijās Rafaēls sekoja antīkās arhitektūras paraugam, smeļoties iedvesmu no Tabularium galerijas, kas bija sena Romas celtne Kapitolija kalnā, no kuras pavērās skats uz Romas forumu.
Rafaēls Negaidīti nomira 1520. gada 6. aprīlī 37 gadu vecumā. Par viņa nāvi Pandolfo Piko della Mirandola teicis: „Viņa nāves dienā debesis gribēja dot zīmi, ko tās deva arī Kristus nāves dienā... Ne par ko citu šeit nerunā, kā tikai par šā izcilā vīra nāvi, kura pirmā dzīve noslēdzās jau trīsdesmit septiņu gadu vecumā. Taču viņa otrā, slavas dzīve, kas nav pakļauta nedz laikam, nedz nāvei, turpināsies mūžīgi.”

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties