Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:304479
 
Vērtējums:
Publicēts: 18.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt


Pārraidama ziņojuma ātrums un tilpums optiskajā kabelī daudz reizēs pārsniedz tos pašus parametrus telefonu tīklā, kurā izmanto koaksiālajos kabeļus. Tajā modulators iedarbojas uz kogerento gaismas avotu – gaismas izstarojošo diodi vai lāzeru.
Gaismas vilnis, kas izplatās pa optisko stikla šķiedru, uztvēršanas galā detektējas ar fotodioda palīdzību, un pēc dekodera, kā pirmajā sistēmā, pienāk uz pārveidotāju.
Ar tādu sakaru līniju palīdzību var veikt informācijas pārraidi ar lielu ātrumu - līdz 1000 Mbit/s.
Radiosakaru sistēmā ziņojumu pārraide tiek veikta ar radioviļņu augstas un super augstās frekvences palīdzību. Šeit, salīdzinājumā ar vada sakaru sistēmu, tiek pievienots radioraidītājs, radiouztvērējs un antenas. Lai pagarinātu radiosakaru līniju izmanto retranslatorus, kuri pieņem, pastiprina un izstaro signālu nepieciešamajā virzienā.
Radiosakaru sistēmas var sadalīt divās lielās grupās: virszemes un satelīta – kosmiskās. Virszemes sistēmā radioviļņi izplatās zemes atmosfēras robežās.
Arī jāņem vērā: pie augstas frekvences izstarotā signāla var nodot ziņojumu ar lielāku tilpumu un ar lielāku ātrumu.
Nozīmīga atšķirība satelīta – kosmiskajām radiosakaru sistēmām ir tā, ka to sastāvā ir mākslīgie Zemes satelīti, uz kuriem izvietojas radiosignālu retranslatori. Kopumā sistēma sastāv no divām galvenajām daļām vai segmentiem: kosmiskā un virszemes. Kosmiskais segments iekļauj noteikto satelītu skaitu ar retranslatoriem. Virszemes segmenta sastāvā ietilpst: sistēmas vadīšanas centrs, mezglu stacijas, kas veic sakarus ar satelītiem un to orbītu novērošanu un abonomentu termināli, kolektīvi un individuāli lietojama sistēma.
Kosmiskās radiosakaru funkcionēšanas sistēmas tiek noteiktas ar orbītas tipu, kurā virzās satelīti. Ir divas galvenās orbītas pie zemes: ģeostacionārās un neģeostacionārās.
Pie ģeostacionārās orbītas satelīts izvietojas ekvatora plaknē, apmēram 36000 km augstumā, un griežoties ar Zemes griešanas ātrumu, nokarājas virs konkrētā zemes virsmas punkta.
Antena tādā nekustīgā attiecībā prêt Zēmes virsmas satelīta visu laiku (24 stundas) „apgaismo” vienu un to pašu zemes virsmas lauku, nodrošinot radiosakarus plašas teritorijas robežās.

Radioviļņu izplatīšana

Radioviļņu izplatīšanās raksturs ir lielā mērā atkarīgs no izstaroto signālu frekvences.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties