Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:853477
 
Vērtējums:
Publicēts: 02.02.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 1 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Kas ir radiācija?
Dabā viss sastāv no ļoti sīkām daļiņām – atomiem, kas veido molekulas. Atoms savukārt sastāv no protoniem, neitronoem un elektroniem. Daļa no šiem atomiem ir nestabili, tādēl notiek pārvērtības, kuru rezultātā izdalās jonizējošais starojums – saukts par radiāciju. Dabā pastāv 2 veidu starojumi – jonizējošais un nejonizējošais. Pazīstamākie nejonizējošā starojuma veidi ir siltums, skaņa un gaisma. Jonizējošais starojums ir elektromagnētisko viļņu vai augstas enerģijas daļiņu plūsma, kas spēj izmainīt atomu, molekulu un līdz ar to arī ķermeņa šūnu struktūru.
Ieskats vēsturē.
Radiācijai cilvēks ir bijis pakļauts kopš pašiem pirmsākumiem, piemēram, Saules strāvojumam – redzamā gaisma, kuru pavada neredzams starojums, kas pazīstams kā ultravioletais un infrasarkanais starojums. Uz cilvēku ir iedarbojušies arī citi neredzamā starojuma veidi, kas nāk no Kosmosa un Saules, šo starojumu sauc – kosmiskais starojums. Uz zemes nav tādas vietas, kur cilvēks var pilnībā izvairīties no kosmiskā starojuma. Šim starojumam ir liela enerģija un tas var izraisīt elektriskas izmaiņas visā, kam iziet cauri, un tāpēc to sauc par jonizējošo starojumu.
Vilhelms Rentgens 1895. gadā atklāja pirmo jonizējošā starojuma veidu. Rentgens lietoja aparātu, kurā augsts spriegums liek elektroniem sisties pret metālisku mērķi. Rentgens šos starus nosauca par X-stariem. Citi zinātnieki demonstrēja, ka šie stari var iziet cauri cilvēka audiem un kā ar fotoplates palīdzību var iegūt kaulu ēnu fotogrāfiju. Vēlāk rentgenstarojumu sāka izmantot medicīnā. Diemžēl daudzi ārsti un radiologi saslima un tā tika atklāta jonizējošā starojuma kaitīgā ietekme uz cilvēka veselību.
Jonizējošā starojuma izmantošana būtiski ietekmēja atomu uzbūves pētījumus. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −-0,80 €
Materiālu komplekts Nr. 1140243
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties