Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:698858
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Zēniem pubertāte sākas vecumā starp desmit un četrpadsmit gadiem un beidzas ap sešpadsmit līdz astoņpadsmit gadiem.
Tā kā pubertāte pamatā saistās ar ataudzes spēju, dabiski, ka tā skar dzimumorgānus.
Zēniem sasniedzot pubertāte vecumu, īpašas ķīmiskas vielas, ko dēvē par hormoniem, liek ķermenim augt citādi. Hormonu izstrādi regulē galvas smadzenes, tos izdala dažādi orgāni, un tie nosaka gan zēnu, gan meiteņu seksuālo attīstību. Atbildot uz šo hormonu sūtītajiem signāliem, zēna dzimumorgāni ne vien sāk augt daudz ātrākā tempā, bet sāk arī pārveidoties.
Zēnam pieaugot, arī viņa dzimumloceklis sāk augt straujāk, kļūst garāks un platāks. Lielāki kļūst arī sēklinieki un sēklinieku maisiņš, turklāt visi trīs dzimumorgāni iegūst vēl tumšāku nokrāsu.
Vēl vienas pārmaiņas, ir matiņu parādīšanās tajās vietās, kur to nekad nav bijis – uz sejas, padusēs un, parasti, arī uz krūtīm. Dažiem zēniem mati sāk augt arī uz pleciem, muguras vai vēdera. Gandrīz visi zēni atklāj, ka apmatojums uz rokām un kājām kļūst biezāks un tumšāks. Matiņi uz zēna sejas parasti parādās tikai tad, kad pienācīgi attīstījies viņa dzimumorgāni. Zēni pirmoreiz pamana uz sejas kaut ko līdzīgu ūsām četrpadsmit līdz sešpadsmit gadu vecumā. Matiņi vaigu bārdas apvidū un uz zoda parādās mazliet vēlāk.
Meitenes, kas kādreiz bijušās zēnu augumā, pēkšņi izstiepušās, kļūstot par garākajiem bērniem klasē. Šo straujo augšanu garumā sauc par augšanas „drudzi”, un meitenēm tā ir viena no pirmajām pubertātes pazīmēm. Arī zēni piedzīvo augšanas „drudzi”. Vairākums bērnu katru gadu izaug apmēram par divām collām (1 colla ir 2,54cm). Augšanas „drudzis” turpinās pāris gadu, bet pēc tam augšana atkal kļūst lēnāka. Tomēr lielākā daļa zēnu šajā lēnākajā tempā turpina augt līdz pat divdesmit gadu vecumam. Sevišķi strauji izaug rokas, kājas un it īpaši pēdas. Zēna ķermenis ne tikai aug garākas, bet kļūst arī muskuļotāks. Sāk pārveidoties arī ķermeņa forma. Pleci kļūst platāki, vairāk attīstās krūškurvis. Noteiktā pubertātes brīdī vairākums zēnu sajūt, ka viņu krūtis ir pietūkušas un sūrst. Dažkārt pietūkums ir diezgan ievērojams. Tas ir normāli un īslaicīgi.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties