Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:738239
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.05.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt


Ārijas Karpovas grāmatā „Personība. Teorijas un to radītāji” atrodams apgalvojums, ka katrs personības teorijas autors „plosa dabu, kā vēlas, un tikai savu metodi uzskata par pieņemamu”. Vairums psihologu uzskata, ka par personību var uzskatīt bērnu no trešā dzīves gada beigām, vai ceturtā dzīves gada sākuma. Bērna nepārtraukto fizisko un psiholoģisko attīstību par pieaugušu cilvēku – personību, nosaka iedzimtība, daba un sociālā vide. Psihologiem nav vienota uzskata par personības būtību izskaidrojošu teoriju, un ir atrodamas 527 personības definīcijas. Katra cilvēka personības izpētes teorija akcentē kādu noteiktu personības aspektu, lai izveidotos pilnīgs priekšstats par personību, ir jāzina vairākas personības teorijas.

Teorijas
Psihoanalīze ir austriešu ārsta Zigmunda Freida (1856-1939) ieviests psihoterapijas un psiholoģijas virziens. Viņa priekšstatus par cilvēka personību sauc par „klasisko psihoanalīzi” jeb freidismu, var sastapt arī tādu apzīmējumu – „ortodoksālā psihoanalīze”. Katrā personībā visa psihiskā darbība parādās kopumā, ko Feids nosauc par šīs personības „ES”. Personības būtības satura dziļa analīze ļāva personības psihes struktūru klasificēt šādi:
• Id ir libido (seksuālā enerģija), kura var tikt izmantota jaunradei un garīgai darbībai,
• Ego jeb Es – nodrošina piemērošanos videi. Ego saturs ir sajūtas, uztvere, uzmanība, iztēle, atmiņa. Šie procesi notiek ne tikai apziņā, bet arī bezapziņā un priekšapziņā. Piemēram, par neapzinātu domāšanu uzskatāma intuīcija, sapņi un fantāzija,
• Superego ir iekšējais cenzors jeb morāle – kas sāk veidoties pirmā dzīves gada beigās reizē ar apziņu. No Superego tikai daļa ir apziņā, bet lielākā daļa – priekšapziņā un pat bezapziņā.
Z. Freids izveido personības modeli pamatojoties personības daļu un to savstarpējās iedarbības mehānismu analīzi. Viņaprāt, personības psihiskās attīstības galvenais virzītājs ir neapzināta seksuālā enerģija (libido). Freids atklāj, ka bērna seksualitāte izpaužas visā, kas viņam rada baudu – zīšana, sūkāšana, glaudīšana, pat urīnpūšļa un zarnu satura atbrīvošana.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −1,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1126616
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties