Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:825888
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 20.02.2015.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Sudrabu Edžus „Dullais Dauka”(1900)
Tēma: Tas ir stāsts par sākumskolas vecuma zēnu, kurš dzīvo nabadzīgā ģimenē ciemā pie jūras. Viņa tēvs, zvejnieks, no jūras nav pārnācis. Apkārtēji zēnu sauc par Dullo Dauku, jo viņam ir ciema ļaužu videi neraksturīgs izzinošs un taujājošs intelekts. Apkārtējie viņu nesaprot, un zēna dzīves gaitas ir vientulīgas, taču interese par apkārtējo pasauli piepilda zēna dzīvi un ļauj pārvarēt grūtības. Dullais Dauka ir romantisks varonis, kura nākotne nav paredzama. Zēna lielākais sapnis ir sasniegt apvārsni, vietu, kur jūra satiekas ar debesīm.
Problēma: Dullais Dauka ir ziņkārīgs puisis, kuram interesē daudz un dažādas lietas, piemēram, „Dauka domā par baznīcu, kāpēc tā tālumā ir maza, bet, kad pienāk klāt – milzīga. kāpēc Zeme ir apaļa un griežas ap Sauli, vai kā izskatās tur, kur debess savienojas ar zemi ”. Pieaugušie nespēj iedziļināties bērna pasaules izpētē, sauc viņu par dullo, jo tā ir vieglāk sevi attaisnot, savu neziņu vai nevaļu atbildēt. Pamazām gan skolā, gan pie mācītāja, gan pie skrodera un ganu gaitās mazo Dauku nepamet izziņas kāre. Lai gan pamazām viņš rod atbildes uz saviem kņudīgajiem jautājumiem, noskaidro, ka zeme ir apaļa, ka tā griežas ap sauli, ka, braucot tālu jūrā, var labi redzēt zemes apaļo formu, ar to vien nepietiek – Dauka pats par to grib pārliecināties un stāsts beidzas traģiski.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties