Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
  • Problēmu risināšanas paņēmieni valsts pārvaldē. Publiskās politikas līdzdalība

     

    Konspekts5 Politika

3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:998672
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 16.12.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Politiskās līdzdalības pamatprincipi. Lai pēc iespējas sekmīgāk noskaidrotu politiskās līdzdalības pamatprincipus ir nepieciešams noskaidrot pašu politisko līdzdalību. Politiskā līdzdalība ir definējama kā saikne starp indivīdu un valsti. Ja iedzīvotāji neinteresējas par politiku un ir pasīvi politikas tapšanā, tad šādu politiku var raksturot kā slēgtu. Savukārt gadījumā, ja iedzīvotāji paši piesaka politiskos mērķus un meklē to realizāciju, šādu politiku var definēt par atvērtu. Un te nu noteikti ir jāpiemin, ka tikai 5-7% Latvijas iedzīvotāju aktīvi un apzināti piedalās politikas lemšanā. Lai spētu analizēt politisko līdzdalību uzmanība ir jāpievērš likumiem, kuri institucionalizē līdzdalības telpu, kā arī tam, kāda līdzdarbības prakse šajā telpā darbojas. Tomēr būtiska loma politikas veidošanā ir arī masu saziņas līdzekļiem, jo, kā zināms, masu mēdijiem jārada telpa diskusijām par politikas tapšanu, jāieinteresē sabiedrība.
Līdz ar Latvijas neatkarības atgūšanu sabiedrībai radās iespēja kļūt par jaunu politisko aģentu. Ar to tiek saprasta indivīdu un to grupu apzināšanās pateikt sabiedrības intereses un sabiedrības ienākšanu publiskajā telpā, kurā pastāv noteikts varas dalījums. Ir svarīgi zināt, ka pie jaunajiem publisko sfēru darbiniekiem pieder nevalstiskās organizācijas, interešu grupas, profesionālās asociācijas, sociālekonomiskie slāņi, kuru uzdevums ir pieteikt savu klātbūtni politiskajā procesā. Jāpiemin arī fakts, ka biznesa pārstāvji ir izvirzījušies par publiskās telpas darbinieku līderiem. Tādām organizācijām kā NVO jeb nevalstiskajām organizācijām turpmākajā darba gaitā tiks pievērsta lielāka uzmanība.
Lai sabiedrības līdzdalība netraucēti darbotos ir nepieciešami trīs faktori: vajadzība pēc atbilstošas likumīgas un institucionālas vides, vajadzība pēc sabiedrības locekļu attiecīgās vēlmes, prasmes un zināšanām, kā arī finansiālais segums un valstiskais atbalsts sabiedrības līdzdalībai. Līdz ar to ir nodefinēti galvenie līdzdalības pamatprincipi, kuriem turpmākajā darba gaitā tiks pievērsta lielāka uzmanība. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1172210
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties