Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:157008
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 12.05.2011.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Porcelāns ir augstākais un vērtīgākais keramikas izstrādājumu veids. Šos izstrādājumus raksturo drumslas ideālais baltums un pilnīgā saķepe. Galvenā porcelāna īpašība, kas tā izstrādājumus spilgti atšķir no visiem citiem augstāko šķiru māla izstrādājumiem, fajansa un smalkās akmeņsmasas ražojumiem, ir drumslas caurredzamība, pat ievērojamā biezumā.
Porcelāna dzimtene ir Ķīna, no kurienes to ieveda Eiropā jau kopš 13.g.s., bet Eiropa to Sāka ražot tikai 18.g.s.sākuma. Eiropa centās pagatavot savu porcelānu. 18.gs. Alķīmiķim izdodas atrast porcelāna sastāvu un porcelānu sāk ražot visā Eiropā.
Porcelāna un fajansa ražošana Rīgā aizsākās 19.gs., kad dibināti pirmie porcelāna ražošanas uzņēmumi. Porcelāna rūpniecība Latvijā cieši saistīta ar smalkfajansa rūpniecību.
Kuzņecova fabrika, bija pirmā un lielākā fajansa un porcelāna izstrādājumu izgatavotāja Latvijā un visā Krievijas impērijā. No porcelāna un fajansa gatavoja dažādus izstrādājumus, sākot ar šķīvi un beidzot ar sīkplastiku.
19.gs. beigu izstrādājumiem raksturīgas vienkāršas, smagnējas formas.
20.gs. 30.gados parādās atsevišķi mēģinājumi radīt jaunas izstrādājumu formas, tiek paplašināts produkcijas sortiments. Porcelāna ražotāji sadarbojas ar profesionāliem latviešu māksliniekiem.
Laikā no 20.gs. 50. līdz 90.gadiem daudzveidīgi izstrādājumi sniedz pārskatu par Rīgas porcelāna rūpnīcā ražotai produkcijai raksturīga stila izveide.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1241924
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties