Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:490222
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.12.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

.Politoloģijas priekšmets: būtība, struktūra
politoloģija - zināšanu kopums par politiku., kas veido speciālo zinātņu un zinātnisko disciplīnu sistēmu, kura pēta politiskās parādības un procesus. Politikas dziļākā jēga – pasargāt sabiedrību no spontāna pašsairuma (entropijas), t. i., jāsaglabājas ir pašai sabiedrībai. Politoloģija ir zinātne par sabiedrības un sabiedrisko procesu pārvaldīšanu. Politika ir sabiedrības pārvaldīšana, lielu sociālo grupu interešu saskaņošana. Politika ir otrās kārtas risinājums attiecībā pret pirmo, katra grupa uzstāda savas prasības un politika tās saskaņo. Politikas virsuzdevums ir sabiedrības optimāla atražošana. Pētījumobjekts – sabiedrība. Politikas struktūras iedalījums: # horizontālais – iekšpolitika ( sociālā, ekonomiskā, aizsardzības u.c. politika), ārpolitika; # vertikālais – politika dažādos sabiedrības, valsts administratīvajos līmeņos – visas valsts, rajonu, pilsētu, pagastu u.t.t.
Objekts – sabiedrība - valsts. Politologi pēta kā valsts ietekmē sabiedrību. Sociologi pēta kā sabiedrība ietekmē valsti. Politologi pēta taisnīguma problēmu.
Priekšmets - politika, politiskās attiecības, politiskie procesi.
2. M.Ostrogorska, M.Vēbera, R.Mihelsa ieguldījums politikas zinātnes attīstībā
Moisejs Ostrogorskis – sarakstījs grāmatu „Demokrātija un politiskās partijas”, kas pieder pie politiskās zinātnes klasikas, tā ir likusi pamatus mūsdienu politiskajai socioloģijai un izdarījusi būtisku spiedienu uz pasaules politisko domu XX gs. M.O. pirmoreiz atklāj varas un vadības mehānismu mūsdienu sabiedrībā, parādot pretrunas starp demokrātijas principiem un reāli funkcionējošām politiskām partijām. Ātrā pāreja no tradicionālās sabiedrības pie demokrātiskas, pārvēršot masas par reālu faktoru politiskajā procesā. M.O. pirmais noteica saikni tādiem parametriem mūsdienu attīstībā kā pāreja pie masu sabiedrības un iespējas manipulēt ar vēlētāju gribu, masu un politisko partiju savstarpējo sakarību, šo pašu partiju birokratizāciju un formalizāciju nežēlīgā konkurencē cīņā par varu. Visas šīs tendences izpaužas izveidojoties īpašai politiskajai mašīnai, kas ļauj līderim koncentrēt varu pār pārējām struktūrām. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −6,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1125981
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties