Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
3,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:204756
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.03.2005.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Šķiet galvenā Pitrima Sorokina darba „Sociālā un kultūras dinamika” ziņa, ko autors gribējis paust, ir pirmskara sabiedrības vērtību un morāles pilnīgs pagrimums, kas agri vai vēlu novedīs pie katastrofas. Sorokina darbs, lai arī sākotnēji teorētiskas domas attīstības paraugs, noslēdzas emocionālā nākotnes sabiedrības katastrofas paredzējumā.
Sasaiste ar autora izvirzīto teoriju šajā redzējumā ir visai niecīga, respektīvi, autors izvirza virkni apgalvojumu par dažādās dzīves sfērās gaidāmām kataklizmām, neizskaidrojot, kādā veidā šie apgalvojumi sasaucas ar autora teorētiskajām nostādnēm. Visas minētās traģēdijas – apziņas aptumšošanās, ļaunums, aprēķins, blēdības, miesiskas baudas, iekāre, sekss, visu karš pret visiem, beztiesiskums, morāles un vērtību pagrimums utt. – autors saista ar sajūtu (sensate) kultūras dominēšanu sabiedrībā, kas agri vai vēlu rezultēsies jaunas integrētas sabiedrības kultūras atdzimšanā.
Autora redzējums par labāku sabiedrību saistās ar autoritatīva režīma nākšanu pie varas. Lai gan P. Sorokins nerunā par politiku, un politikas iekārtu katrā no kultūras sistēmām, tomēr viņa, apgalvojums, ka sabiedrību uz labāku nākotni vedīs tieši sabiedrības gaišākie prāti, ka tikai šiem cilvēkiem būs vara pār masām, liek domāt tieši tā. Un šis nav vienīgais aspekts, kurā autors pauž pats savu vērtīborientāciju, tādejādi padarot savu teoriju subjektīvu. P. Sorokuns vairākkārt nepārprotami liek nojaust par apjausmas (ideational) kultūras pārākumu pār citām kultūras formām, kaut vai tāpēc, ka tās ir sakrālākas. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1129955
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties