Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:689954
 
Vērtējums:
Publicēts: 01.06.2009.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Hipotermija ir stāvoklis, kad ķermeņa iekšēja temperatūra aukstuma iedarbībā pazeminās zem 35C. Ķermenis bieži strauji atdziest negadījumos kalnos, pēc kritiena aukstā ūdenī vai pakļūstot zem lavīnas. Tomēr zema temperatūra nav obligāts priekšnosacījums, lai ķermenis atdzistu. Ja ievainotais vai pacients ilgāku laiku ir nekustīgs un neaizsargāts, viņa ķermenis var atdzist arī tādā temperatūrā, kas ir augstāka par sasalšanas temperatūru.
Cits atdzišanas cēlonis var būt traucēta ķermeņa siltumregulācija, kas rodas slimības vai indes (alkohols, miega līdzekļi) iedarbībā. Normāla ķermeņa temperatūra ir mazāka par 37 grādiem pēc Celsija, atdzišanas gadījumā tā pazeminās zem 36 grādiem, taču organisms var aizsargāt sevi.
Organisma aizsardzības iestājas, ja ķermeņa temperatūra pazeminās no 36,5 grādiem līdz 34 grādiem. Pretošanās līdzekļi ir centralizācija, drebēšana aukstumā un sirdsdarbības un elpošanas paātrināšanās. Cilvēkam bieži vien ir auksta, bāla āda, viņš ir psihiski apmulsis un jūt sāpes ekstremitātēs. Tas gan vēlāk pāriet, jo aukstums izraisa jušanas traucējumus.
Ja ķermeņa temperatūra strauji pazeminās no 34 grādiem līdz 28 grādiem, iestājas izsīkuma stāvoklis. Samazinās elpošanas frekvence un elpošanas dziļums, kā arī sirds frekvence. Nav vairs ķermeņa trīces, ko radījis aukstums. Ir novērojams muskuļu stīvums, pazūd sāpju sajūta un aptumšojas apziņa. Reizē ar to mazām iestājas apātija, kas pāriet miegainībā. Cietušo pārņem mānīga siltuma sajūta, un viņš iemieg.
Ja cilvēks atdziest vēl vairāk, viņš tiek paralizēts. Kolīdz ķermeņa temperatūra ir 30 grādu, var konstatēt bezsamaņu, sirds ritma traucējumus, sirds kambaru mirgošanu, muskuļu stīvumu un nekustīgas acu zīlītes. Ja šāds stāvoklis ieilgst, pacients iet bojā sakarā ar asinsrites apstāšanos un smadzeņu išēmiju. Rodas arī ievērojamas izmaiņas, iestājas aknu un nieru mazspēja.
Progresējošas hipotermijas pazīmes:
sākas nekontrolēta drebēšana (ķermeņa temperatūra ir nokritusies līdz 35 grādiem);
dīvaina uzvedība – pēkšņi enerģijas uzplūdi mijas ar apātiju (šeit un tālāk ķermeņa temperatūra ir nokritusies robežās 35 līdz 32 grādi);
palēninās reakcija;
neatbild uz jautājumiem;
neievēro instrukcijas;
koordinācijas trūkums: klupšana un krišana;
galvassāpes;
aizmiglots skatiens;
vēdera sāpes (šeit un tālāk ķermeņa temperatūra nokritusies zem 32 grādiem);
sabrukšana;
apstulbums;
bezsamaņa.

Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −7,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1129558
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties