Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:284112
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 25.04.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Jēdziens „pilsoniskā sabiedrība” plaši izplatījās pēc Lielās franču revolūcijas līdz ar sociālās vienlīdzības idejas attīstību. Pilsoniskā sabiedrība - tā ir sabiedrība, kas ir organizēta neatkarīgi no valsts un pēc savas brīvas gribas, kura kopīgi akceptējusi un kopj demokrātijas vērtības, veido stabilu attieksmi pret valsti un politiku, apzinās spēku un zina, kā panākt savu interešu aizstāvību. Pilsoniskās sabiedrības ekonomiskais pamats ir regulējamas tirgus attiecības un daudzveidīgas īpašuma formas, bet politiskais pamats - pilsoņu līdzdalība valsts un sabiedrības lietu kārtošanā. Savu interešu un vajadzību apmierināšanai pilsoņi izmanto tādas pilsoniskās sabiedrības institūcijas kā profesionālas organizācijas, asociācijas, fondi un biedrības. Pastāvot stiprai pilsoniskai sabiedrībai, likumsakarīga ir valsts varas decentralizācija, varas nodošana pašvaldībām, nevalstiskām organizācijām, vairākuma un mazākuma sadarbība.
Kā obligāts faktors pilsoniskās sabiedrības veidošanās procesā ir tirgus procesa veidošanās un demokrātijas attīstība. Kā arī viens no faktoriem, kuri visbūtiskāk veicina pilsoniskās sabiedrības veidošanos un attīstību, ir pilsoņu ekonomiskā pārstāvība, valsts varas ekonomiskā un politiskā monopola likvidācija. Tas nozīmē, ka ražošanas līdzekļi nedrīkst atrasties tikai valsts rokās. Pilsoniskā sabiedrība var attīstīties tikai tad, ja ir likvidētas kārtu privilēģijas vai citas sociālās barjeras. Kā arī, lai pilsoniskā sabiedrība sekmīgi funkcionētu, nepieciešama pilsoņu, to kopienu un teritoriju suverenitāte.
Pilsoņu ekonomiskās un politiskās patstāvības nodrošināšanā aizvien palielinās pilsoniskās sabiedrības nozīme. Pilsoniskās sabiedrības attīstību var palēnināt ekonomiskā krīze, kuras pārvarēšanai var būt nepieciešama valsts varas centralizācija.
Demokrātijas principu ievērošana ir garants tam, ka pastāv pilsoniskā sabiedrība. Lai pilsoniskā sabiedrība varētu attīstīties ir jābūt demokrātiskai valstij, jo šāda veida valsts stimulēs un neliegs pilsoniskajai sabiedrībai darboties. Kā, piemēram, totalitārā režīma valstīt pilsoniskajai sabiedrībai nav brīvas iespējas funkcionēt, jo tās aizliedz dažāda veida darbības.…

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties