Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:285427
 
Vērtējums:
Publicēts: 21.05.2007.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Lai gan pasaule kļūst relatīvi mazāka, cilvēki arvien vairāk satuvinās un saskarsmē izmanto uzvedības standartus, joprojām ir svarīgi zināt, ievērot un cienīt arī citu tautu paražas. No izturēšanās svešā zemē būs atkarīgas arī mūsu lietišķās attiecības. Dažādu tautu nacionālo un psiholoģisko īpatnību, kā arī etiķetes pārzināšana palīdzēs ikvienam izvairīties no liktenīgām kļūdām, radīs drošības un pašpaļāvības sajūtu, kas galu galā veicinās savstarpējo saprašanos.
Amerikas Savienotās Valstis
Amerikāņi ir ļoti lietišķa nācija, kuriem nepatīk liekas ceremonijas, tāpēc viņu etiķete ir vienkārša un demokrātiska. Amerikāņi augstu vērtē godīgumu un atklātību, un ļoti ātri, netērējot laiku ārišķīgām formalitātēm, sarunā ķeras pie lietas. Amerikāņu demokrātiskums pamanāms arī viņu tieksmē pēc iespējas ātrāk radīt nepiespiestu atmosfēru, atsakoties no stingru kanonu ievērošanas.
• Amerikāņu etiķete neatlaidīgi atgādina: „Smaidiet, smaidiet un vēlreiz smaidiet!” Lai kādas būtu problēmas, ārēji visam jāizskatās lieliski un nevainojami.
• Amerikāņi iepazīstas ļoti ātri, taču citu dvēseles pārdzīvojumi viņus pārsvarā neinteresē. Tā, ka amerikāņu sirsnīgumu der novērtēt tikai kā pieņemtu uzvedības normu un ne vairāk.
• Amerikāņi taupa laiku un tāpēc augstu vērtē precizitāti. Kaut arī daudzi no viņiem dzīvo pēc strikti noteikta veicamo darbu saraksta, tomēr šāds dzīvesveids nav radījis viņos sīkumainību un pedantiskumu. Viņiem patīk humors, un īsts amerikānis labprāt pasmejas par jokiem. Bet ieilgušu neveiklu klusuma pauzi viņš centīsies pārtraukt kaut vai ar sarunu par laika apstākļiem. Ja vien iespējams, tad smokinga vai vakara uzvalka vietā tas labprātāk vilks ērtu, ikdienišķu, neformālu apģērbu.
• Lietišķas pieņemšanas Amerikā tiek uzskatītas par ērtu ieganstu neformālu attiecību uzsākšanai. Pie galda ieteicams atturēties no sarunām par reliģiju un politiku. Tāpat nav pieņemts uzsaukt pārāk garus tostus. Paceļot glāzīti, amerikānis parasti uzsauc „Cheers!”
Lielbritānija
• Jebkura tikšanās sākas ar oficiālu iepazīšanos, pie tam šai procedūrai tiek pievērsta īpaša uzmanība. Piemēram, ciešs rokasspiediens piedien tikai pirmajā tikšanās reizē. Iesākot sarunu, nerunājiet uzreiz par problēmu, bet gan par sadzīviskām lietām, kurām anglis pievērš daudz lielāku uzmanību nekā jebkurš viņa kolēģis no citām Eiropas zemēm vai Amerikas.
• Britu etiķetē stingri iesakņojies tāds jēdziens kā privacy, kas nozīmē – netraucē manu mieru, ja es to nevēlos!
• Angļa klusēšana nebūt nenozīmē piekrišanu jūsu teiktajam, bet gan drīzāk māku pacietīgi uzklausīt sarunas biedru. Nevajag steigties aizpildīt pauzes sarunas laikā. Bez mitas runājošu cilvēku angļi uzskata par rupju un neaudzinātu, ko stingros pieklājības likumos augušais uzmanīgais un nesteidzīgais džentlmenis neturēs par savas ievērības vērtu.
• Nozīmīga vieta angļa dzīvē ir humoram. Cilvēks bez humora izjūtas vai arī tāds, kurš neprot pajokot, netiek vērtēts pārāk augstu, no viņa mēdz pat izvairīties.



• Vispārzināms ir angļu puritānisms, taču patiesībā brita uzvedībā ir grūti pamanīt ārišķību, lai arī saskarsmē viss tiek pakļauts no bērnības ieaudzinātajai etiķetei – valodas frāzes, rīcība, uzvedība, atsakoties no visa liekā un apgrūtinošā. Mēra sajūta un tieksme pēc sakārtotības angļiem ir jūtama it visur. Par slikto toni tiek uzskatītas darba sarunas pēc darba laika. Lietišķas tikšanās, apspriedes un konferences plāno krietni uz priekšu un tikpat strikti tās arī ievēro.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −2,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1146816
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties