Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
6,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:847974
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 31.03.2006.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: 6 vienības
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Kara sākums un pamatojums.
Atēna un Sparta bija divi centri, ap kuriem veidojās divas politiskas apvienības – Grieķu – Atēnu un Peloponēzes savienība. Konkurence to starpā palielinājās dienu no dienas, līdz beidzot 5.gs. otrajā pusē p.m.ē. savstarpējie cīniņi pārvērtās karā, kas vēsturē pazīstams kā Peloponēzes karš (413-404.g.p.m.ē.).
Pēc vairāku vēsturnieku domām pamats karam bija daudzējāds, un kā viens no tiem tiek minēts sekojošs. Atēniēši ar savām bagātībām un ietekmi ieviesa spartakiešos bailes, kas spieda viņus spert šo soli – uzsākt karu. Sekojošā situācija pamatojas ar tā laika politisko situāciju, kas izveidojās pēc Grieķijas – Persiešu kara. Karš starp Atēnu un Peloponēzes savienību tika gatavots jau ilgu laiku iepriekš, kas izpaudās kā sekas veselai virknei gan politisku, gan ekonomisku iemeslu. Centrālais bija ekonomiskais faktors – pirms Persiešu kara galvenais tirgus noiets bija Austrumos, kas bija arī galvenais avots Mazāzijas valstu varenībai. Pēc Persiešu sakāves Austrumu tirgus atdalījās no Grieķijas, kā rezultātā vajadzēja meklēt jaunu tirgu preču noietam. Bez Austrumu tirgus Grieķija pazina arī citus tirgus – Ziemeļos Maķedonija un Rietumos – Sicīlija un Itālija. 5.gs. Rietumu tirgus bija galvenais tirgus Vidusjūras zemēm. Uz to tika virzīta visa interese ne tikai no Atēnu puses, bet arī no Korifa un Megāras puses, kā arī citām Grieķijas tirdzniecības polisēm.
Tirdzniecības saites Atēnai ar Rietumiem nostabilizējās, kas apdraudēja pārējos konkurentus. Viss liecināja par to, ka itāliešu – sicīliešu eksports izņēmuma kārtā ies tikai caur Pireju, kas solīja nest lielus zaudējumus Atēnas konkurentiem. …

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −4,98 €
Materiālu komplekts Nr. 1178297
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties