Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:587156
 
Vērtējums:
Publicēts: 25.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

5. Prozas darbā tiek attēlota darbība, kas norisinās 19.gs., laikā, kad cilvēks remdē gadsimtiem krātās slāpes pēc dzīves baudījuma. Interesanti, ka darbā šis gadsimts tiek ļoti bieži uzsvērts un akcentēts. Kā galvenā darbības telpa ir pilsētvide, kas tiek izmantota kā dzīves telpa. (mēmie logi bija aizklāti ar storām. Debesis jau bija kļuvušas dzidras kā opāls, un māju jumti iemirdzējās sudrabā.) Darbā ir jūtama kontrastu telpa. Tas viscaur ir jūtams darba sižetam, kad augstākās sabiedrības cilvēki aizraujas ar zemāko šķiru cilvēku domām un piedzīvojumiem. Tam par spilgtu piemēru ir pats Dorians Grejs.
Darbā ir saskatāmi dažāda laika atveidošanas veidi – gan laika saspiešana (Pēc mēneša Dorians sēdēja Henrija bibliotēkā), gan sakrišana un izstiepšana, kad jauneklis aplūko ģīmetni. Bieži tiek izmantoti skati nākotnē gan kā sapņi, gan fantāzijas par iespējamo. Piemēram, kad Sibilla domā par sava brāļa nākotni (Džims atstās kuģi Melburnā, atvadīsies no kapteiņa un dosies uz zelta raktuvēm. Drīz atradīs zelta gabalu un brauks mājās.)
6. Teksts rakstīts atbilstoši 19.gs. beigu valodas stilam, kad dažādi valodas tēlaino izteiksmju lietojumus daiļdarbos arvien palielinās. Autors izmanto maz svešvārdu lietojumus, bet biežāk nākas lasīt kādu frāzi vai teicienu latīņu valodā, liecinot par autora inteliģenci un stāstā attēlotā laikmeta cilvēku aizraušanos ar antīko kultūru. Pati valoda ir vienkārša, tomēr inteliģenta. Teksts ir viegli lasāms, jo dominē salikti, bet īsi teikumi. Līdz ar to tajos ietvertā jēga ir vieglāk uztverama.
Vailds droši un pārliecinoši izmanto tiešās runas teikumus, no kuriem visvairāk dominē dialogi. Tā daiļdarbā tiek izmantota ļoti daudz, tas ir galvenais līdzeklis kā tiek attēloti notikumi un to attīstība – caur dialogiem. Ne retāk lasāmi ir galvenā varoņa iekšējie un ārējie monologi, kuros atklājas viņa iekšēja cīņa starp sirdsapziņu un ego. (Tātad es nonāvēju Sibillu Veinu. Tas ir tas pats, it kā es būtu ar nazi pārgriezis viņas trauslo kakliņu.)

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1230609
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties