Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
2,49 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:397127
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 14.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Ir
Darba fragmentsAizvērt

Vairumam interneta resursu izmantotāju mūsdienās ir pazīstama tikai Microsoft kompānijas piedāvātā interneta pārlūkprogramma Internet Explorer. Taču nevarētu apgalvot, ka arī šajā jomā Microsoft pieder pilnīgs monopols. Aizvien populārākas kļūst citu kompāniju piedāvātās pārlūkprogrammas. 2004. gada aprīlī apmēram 2,1 % interneta lietotāju ir izmantojuši Opera pārlūkprogrammu, un šis skaitlis ir gandrīz tāds pats kā pazīstamākajam Netscape Navigator un atpaliek tikai no Mozilla (10,5%) un Internet Explorer (82,5%). Žurnāls e-week Opera nosauc par trešo lielāko pārlūkprogrammu internetā. Šobrīd Opera ir uzskatāma par kompāniju, kura savā jomā attīstās visstraujāk un pēc pāris gadiem varētu nopietni apdraudēt Netscape Navigator pozīcijas tirgū (pat tad, ja Netscape aplūkojam kopā ar tā “bērnu” Mozilla). Jāpiemin, ka atšķirībā, piemēram, no programmas American online, kas bija starp populārākajām 2002. gadā, Opera radīšanā praktiski netiek izmantota Internet Explorer vai Netscape Navigator bāze – tas ir pilnīgi patstāvīgs produkts.
Opera sākumi meklējami 1994. gadā Norvēģijas telekomunikāciju kompānijā Telenor. Sākotnēji Opera bija vienkārši neliels izpētes projekts. Par tās autoriem būtu jāuzskata Jons S. Fon Tečners (Jon Stephenson von Tetzchner) un Geirs Īvarsojs (Geir Ivarsøy). 1967. gadā dzimušais Tečners vēl aizvien darbojas Opera Software, un 1995. gadā aizgāja no Telenor, lai pilnībā pievērstos Opera . 1995. gadā, Oslo tiek dibināta Opera Software ASA. Vēl gadu nācās pagaidīt, līdz pirmā pārlūkprogramma Windows vidē, Opera 2.1 tika palaista internetā. 1997. gadā Opera arī saņem pirmo balvu no zviedru datoržurnāliem. 1998. gadā Opera jau saņem plašāku starptautisko atzinību, Opera sāk piedāvāt arī e-pasta pakalpojumus. Nākamajos gados Opera programmas tiek pielāgotas darbam arī ar citām lielākajām operētājsistēmām – Mac, Linux, Solaris u.c. Plašu sadarbību Opera izvērš ar Skandināvijas mobilo telefonu ražotājiem Nokia un Sony Ericsson, kā arī daudzām citām prestižām kompānijām kā IBM, Motorola, Adobe u.c. Lielā daļā jaunāko mobilo telefonu modeļu Interneta pārlūkošanas iespēja ir nodrošināta ciešā sadarbībā ar Opera Software.
Opera pamatbizness, kā jau minēju ir Interneta pārlūkprogrammu veidošana un e-pasta pakalpojumu piedāvāšana. Kompānija 2003. gada decembrī bija apmēram 130 darbinieki, un filiāles divās citās valstīs – Zviedrijā (Gēteborgā un Linkopingā) un ASV (Ostina, Teksasas štats). Tās ienākums pēdējā gada laikā audzis par 75%, kas liecina par strauju kompānijas attīstību. Atklāti sakot, tas ir pat nedaudz pārsteidzoši, cik ļoti Opera ir spējusi attīstīties, ņemot vērā to apstākli, ka aiz tās nestāv milzīga korporācija. Tieši pēdējais apstāklis lielā mērā nodrošina Internet Explorer popularitāti, jo tas ietilpst Windows programmu standartpaketē, bet Windows operētājsistēmu jomā darbojas ārpus konkurences.
Opera pakalpojumi principā ir pieejami bezmaksas, taču tie satur ļoti daudz reklāmas materiālu; jāmaksā, ja tu vēlies iztikt bez tiem (paši Opera pārstāvji apgalvo, ka sludinājumi viņu serverī esot pilnībā neuzbāzīgi. Pret šādiem apgalvojumiem varētu izturēties stipri skeptiski, taču jāsaka, ka strādājot ar Internet Explorer dažādas reklāmas traucē daudz biežāk nekā strādājot ar Opera).

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties