Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
1,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:182880
 
Vērtējums:
Publicēts: 25.06.2010.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Stāstā dominē laika saspiešana, kad viss stāstītais notikums norit ātrāk nekā to izlasot. Bet lai izklāstītu kādas situācijas patiesi lielo saspringtību vai nopietnību, reizēm autors pielietojis laika izstiepšanu. (Vecā vīra lūpas izstiepās smaidā, mutes kaktiņos ievilkās krokas, mēmo smaidu pavadīja dzestrs skatiens.)
Darbā galvenokārt ir izmantota dzīves telpa – kā noteikta darbības vieta, piem., Gobseka istaba, Grāfa māja. Nedaudz ir sajūtama arī simbolu telpas pielietojums – grāfa istabas ainas, kur viņa rūpes un uztraukumi saskatāmi istabas haosā, ko pēc sevis atstāji. Cik iekšēji dziļi bija sagrauts un bezspēcīgs, tik ļoti istaba izdemolēta un nekārtīga. (Šī garīgā depresija uzspieda visam savi zīmogu: mēbeles viņa istabā bija nekārtībā, smalkos trauslos priekšmetus klāja putekļi un zirnekļu tīkli...)
1. Literārā darbā valoda atbilst 19. gs sākumam raksturīgajam valodas lietojumam, kurā maz tiek izmantoti dažādi tēlainās izteiksmes līdzekļi. Autors maz izmanto svešvārdus, bet daži no tiem – korsārs, dendijs, herodiāde, u.c. Teksta pamatā ir viena cilvēka monologs, kurā tiek atklāti vēl citi monologi un dialogi. Šajā stāstā galveno darbību virza dialogi, ne autora apstāsti par notiekošo.
Darbā valoda ir vienkārša un veidota no saliktiem, bet salīdzinoši īsiem teikumiem, atvieglojot tā uztveršanu. Tomēr mazais tēlaino izteiksmju lietojums to padara grūtāk lasāmu, reizēm pat lauzītu.
2. Balzaks nav aizrāvies ar tēlaino izteiksmju pielietojumu, bet par to trūkumu arī nevar sūdzēties. Grūti izcelt kādu īpašu izteiksmju grupu, jo tās visas tiek lietotas vienlīdzīgā daudzumā. Pielietotās alegorija – apbērt laipniem vārdiem, redzēt cauri cilvēkam, nomērīdams ar acu skatienu. Metaforas – seja – mēness vaigs; zelta straumes; gobsekss -sirdsapziņas balss. Epiteti – salda balstiņa, ādas zeķes nekaunīgie smiekli, dzestrs skatiens u.c.

Autora komentārsAtvērt
Darbu komplekts:
IZDEVĪGI pirkt komplektā ietaupīsi −3,48 €
Materiālu komplekts Nr. 1230610
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties