Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
0,99 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:176412
 
Autors:
Vērtējums:
Publicēts: 03.11.2004.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Vidusskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
Darba fragmentsAizvērt

Nodokļi-valsts izstrādāti un ar likumu apstiprināti, obligātie fiz.un jur.personu maksājumi valsts vai pašvalldību budžetos.
Nod.f.:fiskalā (budžetu ieņēmumu nodrošināšanai) un ekono-miskā jeb regulējošā (ienākumu sadales grozīšanai; Im un Ex ietekmēšanai; iekš.tirgus aizsardzībai; ekonomisko aktivitāšu stimulēšanai un ierobežošanai).
Nod.politika-orientēta uz pateriņu vai uz uzkrājumiem.
Nod.elementi:maksātājs(fiz.vai jur.p.);bāze jeb subjekts (ienā-kums; īpašums; izdevumi jeb pateriņš – tieš.un netieš.); lik-me(absolutā summa; procentuālā-proporc.,progresīvā, regresī-vā);atvieglojumi; samaksas termiņš;sankcijas (telefons; soda nauda;licences atņemšana;mantas kanfiskācija;parādu cietums).
Nod.politikas mērķi-ekonomiska efektivitāte (naudas daudz. sabalansēšana); vienkarša administrēšana (lai nebūtu ļoti daudz administrētāju); elastīgums; objektivitāte; politiskā atbildība (kas atbildīgs par nod.politiku).
Nod.pol.ietekm.faktori-ekonomiskie (prasa lai nod.būtu ); soc (otrādi); administratīvie (administr.skaits: vai pietiek nod.kont-roles inspektorus); politiskie; starptautiskie (ja prasa WTO, EU).
Nod.principi (atklāja A.Smits)- obility to pay (maksātspējas pr.)- nod.alodzes sadalīšana starp maksātājiem; slodze jāsadala pēc maksātsp.-caur progr.nod.likmi; benefits received (sabied-risko preču izmantošanas princips- nod.varētu būt sadalīti atbil-stoši patērētam sab.preču apjomam); ienākumu pārdales princ.-viena sab-bas daļā gūst labumu no citas sab-bas daļas, tas ir attaisnojis valstī, kur sab-ba ir ļoti noslāņojusies (Gini koef.)
Tax paradise-valsts, kurā īpaši zemas nod.likmes (lai pie-saist.inv.)m varbūt arī kāda norobežota zna;
Izv.no dub.aplikšanas: rezidentūras pr.-valdība pieņem lēmu-mu ar nod.aplikt tikai rezidentus, viņi maksā arī par ārzemes ie-nākumiem; ienākumu izcelsmes pr.-ienākumi ir aplikti tur, kur viņi rodas; daudzpusējie starpvalstu līgumi-valstis apvienojas sadraudzības blokos; divpusējie satarpvalstu līgumi-nod.kon-vencija par izv.no dubult.aplikšanas, tā risina jautājumus: novers dub.aplikšanu, nod.nemaksāšanu; risina jautājumu par nod.iekasēšanas tiesību sadali. Konv.attiecas tikai uz tieš.nod. nod.kredīti-valsts palīdz vienpusējā kārtā uzņj.; Ex atbrīvošana no nod.-neatbrīvo deficītu. …

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties