Pievienot darbus Atzīmētie0
Darbs ir veiksmīgi atzīmēts!

Atzīmētie darbi

Skatītie0

Skatītie darbi

Grozs0
Darbs ir sekmīgi pievienots grozam!

Grozs

Reģistrēties

interneta bibliotēka
Atlants.lv bibliotēka
14,20 € Ielikt grozā
Gribi lētāk?
Identifikators:526030
 
Vērtējums:
Publicēts: 26.05.2020.
Valoda: Latviešu
Līmenis: Augstskolas
Literatūras saraksts: Nav
Atsauces: Nav
SatursAizvērt
Nr. Sadaļas nosaukums  Lpp.
1.  Reģistrs   
2.  Tembrs   
3.  Temps   
4.  Dinamika   
5.  Ritms   
6.  Metrs   
7.  Skaņkārta   
8.  Harmonija   
9.  Faktūra   
10.  Melodija   
Darba fragmentsAizvērt

DZIESMAS
Dziesmas rodas tad, kad cilvēkam ir ļoti līksmi vai ļoti skumji, kad gribas paust kādas izjūtas, kuru izteikšanai ar vārdiem ir par maz. Kopš neatmina¬miem laikiem cilvēkus visās viņu gaitās ir pavadījušas tautasdziesmas. Mums nav zināmi ne šo dziesmu autori, ne arī precīzs to rašanās laiks. Tautas¬dziesmas, pārmantotas no paaudzes paaudzē, dzīvo mums līdzās arī šodien. Komponisti smeļ no šīm dārgumu krātuvēm, veidojot dažādas apdares - gan koriem, gan solistiem, gan dažādiem mūzikas instrumentiem un orķestriem.
Komponistu sacerētas dziesmas sauc par oriģināldziesmām. Dziesmas raksturu nosaka tajā ietvertais saturs un komponista izvēlētie mūzikas valodas elementi jeb izteiksmes līdzekļi.
Dziesma ir vokālās mūzikas žanrs (it. voce - balss). Tā parasti rakstīta cil¬vēka balsij (taču to var "dziedāt" arī mūzikas instrumenti). Ja dziesma domāta vienam atskaņotājam, to sauc par solodziesmu. Tai pa¬rasti ir instrumentāls pavadījums. Apvienojot vairākas balsis un balsu grupas, veido korus un ansambļus. Atkarībā no balsu sastāva izšķir dažāda veida ko¬rus: sieviešu kori, vīru kori, jauktie kori, bērnu kori. Vokālie ansambļi ir dažādi atkarībā no dziedātāju skaita: terceti, kvarteti, seksteti utt.
Sūpļadziesmas ir maigas un sirsnīgas. Tam parasti ir plūstoša, izteiksmīga melodija, kurā bieži ievītas aiju intonācijas un šūpojoši motīvi pavadījumā. Raksturīga dziesmu žanra pazīme ir izteiksmīga, izdziedama melodija. Lē¬nām, liriskām dziesmām raksturīga kantilēna (dziedoša), plašas elpas melodija un līdzsvarota melodiskā līnija.
Himnas ir svinīgi, pacilāti, daudzus cilvēkus vienā saimē vienojoši dziedā¬jumi. To melodijas parasti ir izteiksmīgas, bet vienkāršas, lai visi varētu iegau¬mēt.
Latvijas valsts himnas Dievs, svētī Latviju! teksta un mūzikas autors ir Kārlis Baumanis (Baumaņu Kārlis; 1835-1905). Dievs, svētī Latviju! ir viena no pirmajām oriģināldziesmām latviešu mūzikā. Pirmo reizi tā dziedāta Pirmajos dziesmu svētkos (1873) kā ap¬sveikuma dziesma svētku dalībniekiem.

Autora komentārsAtvērt
Parādīt vairāk līdzīgos ...

Atlants

Izvēlies autorizēšanās veidu

E-pasts + parole

E-pasts + parole

Norādīta nepareiza e-pasta adrese vai parole!
Ienākt

Aizmirsi paroli?

Draugiem.pase
Facebook

Neesi reģistrējies?

Reģistrējies un saņem bez maksas!

Lai saņemtu bezmaksas darbus no Atlants.lv, ir nepieciešams reģistrēties. Tas ir vienkārši un aizņems vien dažas sekundes.

Ja Tu jau esi reģistrējies, vari vienkārši un varēsi saņemt bezmaksas darbus.

Atcelt Reģistrēties